Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Παραφωνίες στις νότες αισιοδοξίας

Μαντέψτε! Σήμερα πήρα πάλι μια δόση πρωινής ενημέρωσης. Μικρή όμως γιατί τελείωναν τα τσιγάρα. Έβλεπα στη ΝΕΤ, πριν από λίγο, τον κο Ρόβλια, Υφυπουργό Ανάπτυξης, να μας δίνει μια νότα αισιοδοξίας, διότι όπως δήλωσε η παρουσία του στην εκπομπή είχε και αυτό το σκοπό. Ποια ήταν λοιπόν η νότα αισιοδοξίας; Όπως ανέφερε, το τελευταίο εξάμηνο του 2010, οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν κατά περίπου 6.000 περισσότερες από αυτές που έκλεισαν. Ουάου! Χοροπηδάω από τη χαρά μου.
 
Μετά όμως αρχίζει να λειτουργεί αυτό το ρημάδι, το καταραμένο το μυαλό και μου χαλάει τη χαρά. Στη  χώρα μας το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων αφορά αυτοαπασχολούμενους. Στη χώρα μας η ανεργία κατά το προηγούμενο έτος έτρεχε με ασύλληπτους ρυθμούς. Αφού αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας, είναι πιθανό αρκετοί από αυτούς που απολύθηκαν να αποφάσισαν ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν μια δική τους δουλειά, μπας και καταφέρουν τα βγάλουν τον επιούσιο. Ιδού λοιπόν οι επιχειρήσεις. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων μπορεί να σημαίνει και αύξηση των θέσεων εργασίας; Αν ισχύει η σύνδεση της αύξησης του αριθμού επιχειρήσεων, με τις απολύσεις και με το γεγονός ότι κατά τις πιθανότητες αφορά αυτοαπασχολούμενος, η απάντηση μόνο αρνητική μπορεί να είναι, διότι ο απολυμένος που αποφάσισε να αυτοαπασχοληθεί, διότι πλέον δεν μπορεί να ετεροαπασχοληθεί, δεν είναι και πολύ πιθανό να προσλάβει υπάλληλους. Καλά καλά δεν ξέρει ακόμη αν θα τα βγάλει πέρα. Μακροπρόθεσμα όμως ; Αυτό απαιτεί μαγική σφαίρα και τώρα την έχω βάλει και φορτίζει. Ας το σκεφτούμε όμως λίγο. Η αγορά - ευρύτερα, δηλαδή προϊόντων και υπηρεσιών - δεν είναι και στην καλύτερη φάση της (understatement of the year!). Έτσι, οι πιθανότητες ευδοκίμησης ή ακόμη και επιβίωσης είναι σαφώς μικρότερες, τουλάχιστον συγκριτικά με προηγούμενα έτη και ιδίως για νεοεισερχόμενους. Πολύ λιγότερες κατ' επέκταση είναι οι πιθανότητες ανάπτυξης και διεύρυνσης μιας επιχειρήσεως, παλιάς και νέας. Συνεπώς, αντίστοιχα λίγες είναι και οι πιθανότητες μια νέα επιχείρηση - και δη νεοεισερχόμενη - που δημιουργήθηκε κυρίως για να  απασχολήσει τον ιδιοκτήτη της, να καταφέρει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Εάν οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες ή βελτιωθούν ελάχιστα, αντίστοιχα λίγες είναι οι πιθανότητες να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και στο απώτερο μέλλον. Αν οι συνθήκες χειροτερέψουν, τότε όπως καταλαβαίνουμε το πιο πιθανό είναι να κλείσει και η ίδια η επιχείρηση. 
 
Τώρα πια μου έφυγε η χαρά και πέταξε η νότα αισιοδοξίας. Το έχω πει εγώ, μια λοβοτομή θα με σώσει. 
 
Θα μου πείτε τώρα εσείς "Όχου με όρεξη σηκώθηκες πάλι σήμερα; Τι μας τα λες αυτά;" Λες και δεν  τα ξέρουμε". Έχετε δίκιο. Τι κάθομαι και αναλύω τα αυτονόητα και γράφω για την παπάτζα του κάθε υστερόβουλου; Μερικές φορές αναρωτιέμαι και εγώ τι βίτσιο είναι αυτό. Από την άλλη πλευρά, είναι μια παρόρμηση που με σπρώχνει και στην οποία αδυνατώ να αντισταθώ. Να σας πω όμως κάτι που εμένα μου προκαλεί έκπληξη κάθε φορά που το συναντώ; Υπάρχουν πραγματικά άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει ο κος Ρόβλιας και ο κάθε κύριος Ρόβλιας. Ναι, ΟΚ, είναι και η πλύση εγκεφάλου στη μέση, αλλά πάλι, ας μου εξηγήσει κάποιος πως είναι δυνατόν η - αποτελεσματικότερη - πλύση εγκεφάλου να αλλάξει την πραγματικότητα; Πως είναι δυνατόν κάποιος να πείθεται, όταν κάθε ημέρα στη ζωή του αντιμετωπίζει απτά και χειροπιαστά περιστατικά περί του αντιθέτου; Ξέρω, ξέρω. Είμαι αφελής, ίσως και ανόητη. Όντως είμαι. Διότι πάντα πίστευα και ακόμη πιστεύω ότι ο άνθρωπος είναι το μυαλό του. Σήμερα όμως άνθρωπος είναι το αποτέλεσμα της πλύσης του μυαλού του. Υπάρχει τελικά ελπίδα;

GatheRate

12 σχόλια:

  1. Απόλυτα σωστές οι σκέψεις. Μου θυμίζει τα τηλεοπτικά νέα εσωτερικής καταναλώσεως της ΕΣΣΔ όπου κάθε, μα κάθε χρονιά οι αγρότες έφταναν και ξεπέρναγαν τους στόχους σοδιάς! Και βέβαια αν απολύσεις 100.000, οι 10.000 θα προσπαθήσουν να βγάλουν το ψωμί τους μόνοι τους, και το 60% από αυτούς ίσως να το κάνει και νόμιμα ώστε να φαίνεται στις στατιστικές. Μέχρι που να κλείσουν τα 80% επειδή δεν θα βγάλουν δεκάρα.

    Μόλις σήμερα το πρωί ένας άνθρωπος που του φτιάχνω ιστοσελίδα για την επιχείρηση του εντός Ελλάδος με ρώτησε πως θα του δίνουν τα λεφτά οι πελάτες του και απήντησα Βίζα, Μαστερκαρντ, πιστωτικές κάρτες γενικά. Η ανταπάντηση ήταν: "Αποκλείεται! για να παίρνω κάρτες πρέπει να τις δηλώσω στην τράπεζα, να κάνω εταιρεία, και να δηλώνω και στην εφορία!"

    Βέβαια, ο μεγαλύτερος εφιάλτης είναι, μια που χρειάζεται να πάρει κάποια στροφή το μυαλό για να γράψει τα αυτονόητα, η πιθανότητα ότι οι δίνοντες συνέντευξη πιστεύουν αυτά που μας σερβίρουν. Δεν θα με εξέπληττε... Για ποιό άλλο λόγο φτάσαμε εδώ, και προχωράμε την πορεία ακάθεκτοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ που έβλεπα το Μαγκριώτη εχθές; Και να μην τον ήξερα (έχουμε πιει ουκ ολίγες μπύρες μαζί)... Μάλλον, όμως αυτός ήταν άλλος άνθρωπος, δεν ήταν εκείνος που ήξερα. Τόση προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι οι σκέψεις σου είναι πολύ σωστές. Και καλά κάνεις και μας τα λες γιατί έχουμε το κακό συνήθειο να ξεχνιόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημήτρη, αν πραγματικά πιστεύουν αυτά που λένε είναι ανόητοι. Αν όμως δεν τα πιστεύουν, είναι απλώς απατεώνες. Και για μένα το δεύτερο είναι χειρότερο.

    Δείμε, προσωπικά δεν θα άντεχα να δω το Μαγκριώτη. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά η τηλεοπτική εικόνα του για μένα κατατάσσεται στην παρακμή.

    Τελευταίε, αχ αυτή η - κοντή - μνήμη θα μας φάει! Και το είπε ο Μητσοτάκης, να πεις ότι δεν μας το σφύριξε.. αλλά που χαμπάρι εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην παρέα είναι καλός. Αλλά όταν πρέπει να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα, όσο καλός κι έξυπνος να είσαι χάνεις κατακόρυφα. Ο Πάγκαλος είναι καλύτερος. τουλάχιστον πιστεύει τα μισά από όσα λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελπίδα υπάρχει αλλά δεν πίνεις αρκετά για να τη δείς :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προφήτη, μου πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό και τώρα που έχω ένα σπέσιαλ τσιπουράκι, λέω να δοκιμάσω μήπως μου φανεί πιο ροζ ο κόσμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο πάρτυ μακαρονοτέρατος θα πας;; προβλέπεται μεγάλο μπουσούλημα :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάρτυ; Ποιο πάρτυ; Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου.
    Μπουσούλημα; Σε πάρτυ; Με τι θα είναι το πάρτυ είπαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Escarina..

    Τον αριθμό που άκουσες, τον τσίμπησε ο κ. Ρόβλιας (είναι ο ίδιος που εκπαραθυρώθηκε πρώτος απ' την κυβέρνηση αν θυμάσαι, διότι στο γραφείο του βρέθηκαν εκείνα τα χαρτάκια με τα ρουσφέτια), απ' μια ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, όπου οι επιζειρήσεις που διεγράφησαν εντός του 2010 ήταν πράγματι λιγώτερες απο εκείνες που ενεγράφησαν.

    Η εξήγησή σου, ασφαλώς είναι αυτονόητη, μόνο οι 60.000 περίπου συμβασιούχοι που απολύθηκαν, φτάνουν να δικαιολογήσουν το νούμερο, το 10% απ' αυτούς να 'άνοιξαν ένα μαγαζάκι' νάτο.

    Σήμερα διάβασα κι άλλο ένα 'νούμερο'. Πως τον τελευταίο αυτό χρόνο αυξήθηκαν ΚΑΙ οι αγρότες. Πάει να πει, όσοι είχαν κάτι τις στο χωριό, στην απελπισία τους, επιστρέφουν μπας και μπορέσουν να επιβιώσουν εκεί.

    Είναι απλά η αρχή μιας τρομακτικά βίαιης και αναποτελεσματικής στροφής με το στανιό, που επιχειρείται. Είναι προφανές πως ούτε οι 6.000 αυτές νέες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν (ή θα κλείσουν στην θέση τους περισσότερες λιγότερο ευέλικτες), ούτε οι 'περισσότεροι αγρότες' θα τα βγάλουν πέρα. Όταν πολλοί θα αναγκαστούμε να πουλήσουμε την εργασία μας, έναντι 'επιχειρησιακών' μισθών στους μεγάλους 'επενδυτάς', ή 'να πάμε έξω' (όσοι μπορέσουν) το βιωτικό επίπεδο αναπόφευκτα θα πέσει κατακόρυφα.

    Έχουμε πολλή 'ύφεση' να βιώσουμε ακόμη. Αυτό είναι τουλάχιστον το σχέδιό τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ πάντως την ψιλοβρίσκω με Πάγκαλο εδώ και καιρό. Μου αρέσουν οι στυγνές σοσιαλιστικές αναλύσεις οι οποίες δημιουργούν ελπίδες και όνειρα, άσχετα αν δεν έχουν καμία σχέση με τον πλανήτη που ζούμε... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θανάση, σίγουρα είναι μια βίαιη στροφή και από τη δική μας μεριά θα είναι και αναποτελεσματική. Θα μπορούσε κανείς να συγχωρήσει σε κάποιους το γεγονός ότι δεν αντιλαμβανόνται αυτή την αναποτελεσματικότητα, αυτό όμως που προσωπικά δεν μπορώ να μας συγχωρήσω είναι το γεγονός ότι δεν μας εκλπήσσουν καν δηλώσεις περί μετατόπισης του βιοτικού επιπέδου μας κάποια χρόνια πίσω.

    Άδη, αυτό το θεματάκι σου να το κοιτάξεις πάντως ... δεν μου ακούγεται καλό. Κυρίως όμως να κοιτάξεις τι συμβαίνει και συνδέεις τον Πάγκαλο με το σοσιαλισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή