Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Game over

Πριν από δύο εβδομάδες, είχα ετοιμάσει "κοινωνικοπολιτική ανάλυση" - σεντόνι, που έδινε άλλη διάσταση στην έννοια υπέρδιπλο.

Στο ενδιάμεσο έχει γράψει άλλες δύο αναρτήσεις, η μια σε σχέση με τη νομοσχέδιο για τις ίσες ευκαιρίες των δύο φύλων και η άλλη για την ενδοκομματική σύρραξη στη ΝΔ.

Όπως όμως θα έχετε ήδη καταλάβει, κανένα από τα παραπάνω δεν έχει δημοσιευθεί και πιθανότατα κανένα δεν θα δημοσιευθεί, όπως και τόσα άλλα, στη σύντομη ιστορία αυτού του ιστολογίου. 

Ήρθε λοιπόν η ώρα να το ομολογήσω και να το παραδεχτώ πρωτίστως στον εαυτό μου. Έχω απογοητευθεί και με έχει καταβάλει η αίσθηση της ματαιότητας. Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλοι οι ίδιοι μένουν.

Στην κοινωνία μας συντελούνται κοσμοϊστορικές  αλλαγές, τέτοιου μεγέθους κατά τη δική μου αντίληψη, που έφτασα να πω για πρώτη φορά ότι χαίρομαι που πέθανε πριν λίγα χρόνια ο πατέρας μου για να μην δει τα παιδιά του να ζουν όλα όσα εκείνος προσπάθησε να μην ζήσουν. Οι αλλαγές όμως αυτές δεν έρχονται ως συνέπεια ή αποτέλεσμα της δικής μας αλλαγής, δηλαδή της αλλαγής των πολιτών, οπότε θα μπορούσε κανείς να ελπίζει ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Αντίθετα, μας επιβάλλονται, ενώ εμείς παραμένουμε παθητικοί δέκτες και παρατηρητές. Τόσο παθητικοί που το όλο σκηνικό έχει αρχίσει να μοιάζει με εξωσωματική εμπειρία. Μια κοινωνία κλινικά νεκρή, στο σώμα της οποίας κάποιοι φοιτητές ιατρικής κάνουν μάθημα ανατομίας, χωρίς καν να ακούν μερικά σκόρπια, εδώ και εκεί, κύτταρα που φωνάζουν και προσπαθούν να μείνουν και να δηλώσουν ζωντανά. 

Δεν υπάρχει καμία ελπίδα να αλλάξει κάτι, να διορθωθεί κάτι, διότι κανείς τελικά δεν ενδιαφέρεται, ούτε για την αλλαγή, ούτε για τη διόρθωση. Όσα "κύτταρα" αυτής της κοινωνίας ακόμη προσπαθούν, αργά ή γρήγορα, είτε θα απογοητευθούν, είτε θα συνεχίσουν μέχρι την ώρα της ταφής να φωνάζουν, αλλά στο δια ταύτα θα ακολουθήσουν το σώμα, στην τελευταία κατοικία του. 

Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να ανοίγει το μπλογκ κάποιων από εσάς για να διαβάσει πέντε γραμμές και να πάρει θάρρος. Έχω περάσει κάμποσες ώρες, χωμένη ανάμεσα στις ειδήσεις, στις σκέψεις και στα λεγόμενα σας, προσπαθώντας να με πείσω ότι εφόσον υπάρχουν αυτά τα ζωντανά κύτταρα, τίποτα δεν έχει κριθεί, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Αλλά μάλλον αυταπατώμαι. Εκεί έξω υπάρχουν τόσοι πολλοί που δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έχει γίνει, τι γίνεται και τι πρόκειται να γίνει και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. Εκεί έξω υπάρχουν τόσοι πολλοί που ακόμη εκστασιάζονται με καθρεφτάκια, χάντρες και χαϊμαλιά. Εκεί έξω υπάρχουν τόσοι πολλοί που δεν μπορούν (ή έστω δεν θέλουν) να αντιληφθούν το δούλεμα που μας ρίχνουν καθημερινά οι εθνικοί  - αιμομίκτες - πατέρες μας. Εκεί έξω υπάρουν τόσοι πολλοί που αγνοούν το 99% αυτών που συμβαίνουν καθημερινά, αλλά γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια για το τελευταίο ξέκωλο που άνοιξε κρεοπωλείο πουλώντας το κορμί του. Τόσοι πολλοί που η αριθμητική υπεροχή τους είναι τρομακτική και η έκβαση της μάχης προκαθορισμένη.

Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. 
Game over.

GatheRate

7 σχόλια:

  1. Τσκ τσκ. Ήρθαν τα πρώτα σύννεφα και άρχισε η ματαιοπονία! :)

    Σοβαρά τώρα, δεν σε κατηγορώ. Ανά καιρούς κι εγώ το έχω "κλείσει" το μαγαζί και ας μην έκανα κάποια ανακοίνωση.

    Δες το όμως κάπως διαφορετικά. ΟΚ, η οχλοκρατία και η συντριπτική πλειοψηφία δεν δείχνουν κανένα σημάδι αλλαγής ή βελτίωσης. Προσωπικά όμως, νομίζω ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν λογικές φωνές μέσα στο διαδίκτυο. Επειδή από τα 100 άτομα που μπορεί να πέσουν τυχαία, ή θα σε κάνουν παραπομπή, ακόμα και το ένα να σκεφτεί λίγο, κάτι είναι και αυτό.

    Στην τελική, δε νομίζω ότι γράφουμε για να γίνουμε "καθοδηγητές" ή να μας διαβάζει κανείς στα τυφλά. Γράφουμε για να τα εκτονώνουμε από μέσα μας. Και αφού τζάμπα είναι, δεν είναι κακό και το ξαλάφρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως να μην το έγραψα σωστά, πάνω στη φούρια μου, αλλά δεν εννοούσα ότι θα σταματήσω να γράφω, πολύ δε περισσότερο επειδή είμαι απογοητευμένη από τα ακίνητα, αμίλητα στρατιωτάκια! Ούτε ποτέ έγραψα για να αλλάξω κάτι, αλλά για τον λόγο που αναφέρεις ... για εκτόνωση!
    Αυτό που θεωρώ ότι τελείωσε, σε μένα τουλάχιστον, είναι η ελπίδα. Όχι, δεν ελπίζω πλέον σε κάτι, πολύ δε περισσότερο ότι μέσα από τις δυσκολίες (ευφημισμός, αγγούρια είναι η σωστή έκφραση) θα αναδυθεί μια καλύτερη κοινωνία και μια καλύτερη πάστα πολίτη. Αυτός ο λαός δεν μπορεί να γίνει καλύτερος, διότι είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι Ο καλύτερος, ενώ στην πραγματικότητα σέρνει περισσότερα κουσούρια από τα σκουπίδια που σέρνει η σκούπα! Και το σημαντικότερο, κανείς κατά βάθος δεν θέλει να αλλάξει κάτι, ακόμη κι αν είναι προς το καλύτερο.

    Και εκεί που νομίζω ότι δεν υπάρχει παρακάτω, διάβασα κάπου ότι ο Άδωνις πήδηξε από αεροπλάνο για .. να παρουσιάσει το συνδυασμό του!

    Που είναι ο πάτος ρε γαμώτο; Πόσο παρακάτω θα πάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασικά καμία μάχη δεν είναι εκ των προτέρων χαμένη. Απλά πρέπει να συνηθίσεις λίγο το σπαθί στο χέρι διότι από ένα σημείο και μετά το μεν χέρι πιάνεται, το δε σπαθί στομώνει.

    Πέραν τούτου όμως, δεν θα το έλεγα ότι είμαστε τελείως αμέτοιχοι όλοι μας. Μην μου πεις πχ ότι δεν ξέρεις ούτε έναν που να είναι σχεδόν σε όλα τύπος και υπογραμμός αλλα να ψηφίζει το τάδε επειδή θα του διορίσουν το παιδί, ή πεειδή είναι οικογενειακή παράδοση. Γενικά, ότι ψηφίσεις παίρνεις. Απλό είναι.

    Γι'αυτό και (γκουχ, εχμ... γκουχ -καθάρισμα λαιμού) με το ΣΕΚΣ θα επιχειρήσουμε την πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικό (δίχως ύψιλον), με την επλίδα ότι θα γίνουμε το πρώτο σε ψήφους κόμμα που δεν είχε ιδρυθεί ποτέ, προκειμένου να μας φέρει στο προσκήνιο ο λαός και να ιδρυθούμε κατόπιν λαϊκής απαιτήσεως(βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι ο προφέτας θα έχει έτοιμο εγκαίρως το ψοφοδέλτιο, όπου παρεμπιπτόντως ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει αυτό των ευρωεκλογών, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα κιόλας).

    Όσον αφορά τώρα την ευρύτερη πλην ανεπαίσθητη απαισιοδοξία αυτού του κειμένου, από μιαν άποψη την κατανοώ, από μιαν άλλη όμως δεν τη θεωρώ δικαιολογημένη: ο καθείς κάνει ό,τι του λέει η συνείδησή του. Ναι μεν τα πράγματα πάνε σκατά αλλα υπάρχει και η αισιόδοξη άποψη: μπορούν να πάνε και χειρότερα. που είναι το αισιόδοξο, θα μου πεις; Μα στο ότι παρά τις προσπάθειες και τους κόπους δεκαετιών έχει κι άλλο ο πάτος άρα μας παίρνει για περαιτέρω προσπάθεια! :)
    Καλά, νταξ', πλάκα κάνω. Η ουσία δεν έγκειται στο ότι άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε κάθε επίπεδο, αυτά πάντοτε συνέβαιναν απλά ποτέ δεν προβάλονταν έτσι. Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη κι αυτά μπορούμε να τα φιλτράρουμε με τρόπο τέτοιο που αν μείνουμε προσγειωμένοι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τελείως διαφορετικά. Όσο κι αν σου φανεί περίεργο, πολλά πράγματα είναι ζήτημα μυαλού.

    Α, κι όσον αφορά τις υποτιθέμενες σενδονιάδες, λυπάμαι μανδάμ αλλά ατυχήσατε. Δεν πιανόμεθα σε τέτοια ζητήματα. Για υποσένδονο το πολύ σας βλέπω... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λες-Εκεί έξω υπάρχουν τόσοι πολλοί που ακόμη εκστασιάζονται με καθρεφτάκια, χάντρες και χαϊμαλιά, τόσοι πολλοί που δεν μπορούν (ή έστω δεν θέλουν) να αντιληφθούν το δούλεμα που μας ρίχνουν καθημερινά οι εθνικοί - αιμομίκτες - πατέρες μας,και έχεις δίκιο.Πάντα ήταν έτσι.Τώρα το ποιος θα καταφέρει να φέρει αυτό που χρειάζεται η ψυχή μας για την αποκατάσταση της νοημοσύνης και της λογικής αυτού του κόσμου. .είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί απο τον καθένα προσωπικά. Κάποιοι μέσα στη σύχγυση θα έχουν αυτό το ρόλο,και άλλοι δεν θα θέλουν να βλέπουν τον κίνδυνο,και θα κοιτούν τις χάντρες.Κοίτα,τρεις γίναμε σήμερα και το συζητάμε.Σονόρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψυχραιμια τεκνον.

    Να θυμάσαι πως ο πάτος μπορεί να μην ειναι ο τελος, διοτι υπάρχει πάντα ο απόπατος, αλλά ακόμα και στις χειρότερες των σημερινων καταστάσεων ο μεσος πολιτης ειναι σε καλυτερη κατασταση απο οτι πριν 200 χρονια ας πουμε. Οσο το πισωγύρισμα μεγαλώνει (θεωρουμε οτι) θα μεγαλώνουν και οι αντιδράσεις.

    παραπερα, τι να πω, κουραγιο και υπομονη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άδη, το ΣΕΚΣ προφέρεται με έμφαση στα δύο τελευταία γράμματα ;

    Τιιιιιι; Περιμένεις από τον Προφήτη ψηφοδέλτιο, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα κατά παράδοση γίνονται είτε καλοκαίρι, είτε φθινόπωρο (οπότε το καλοκαίρι περιδριομάζουμε και το φθινόπωρο αποστάζουμε); Θα περιμένεις μάλλον μέχρι να γίνουν εκλογές λίγο πριν ή μετά τα Χριστούγεννα (και πάλι δεν είναι σίγουρο)...

    (πάει, μετά από αυτά θα με αφορίσει σίγουρα ο προφήτης! κλαψ για τη λαμπρή καριέρα που με περίμενε)

    Όσο για το σεντόνι, μην με προκαλείς ... θα βγάλω και το δικό μου, να το μετρήσουμε ... :-Ρ

    Σονόρα, αυτό το είμαστε τρεις και το συζητάμε, ομολογώ ότι προσέθεσε μια νότα αισιοδοξίας στη γενικότερη μαύρη κατήφλα που έχει ενσκύψει (πάνω μου τουλάχιστον). Μακάρι να γίνει κανόνας!

    Zaphod, την ευχή σου πάτερ! Οκ, υπάρχουν και υπήρξαν και χειρότερα, αλλά υπάρχουν και καλύτερα και θέλω να τα δω - σε αυτή τη ζωή! Θυμήθηκα τώρα εκείνο το "Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε" (και την πήραμε - με την όπισθεν όμως). Περασμένα μεγαλεία... αν έβγαινε τώρα η ΝΔ με κανένα τέτοιο σύνθημα, θα έπεφτε ξύλο, τουλάχιστον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ως προς τις εκλογές, δεν με προβληματίζει τόσο το αν θα πέσουμε μέσα στο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο αλλά το αν θα πετύχουμε το έτος...

    Η αλήθεια είναι ότι η προφορά του ΣΕΚΣ είναι τελείως έμφυτη, μπορείς να το τονίζεις όπου επιθυμείς: προσωπικά θα πρότεινα το τελευταίο έψιλον... :)

    Για το σενδεόνι, άσε μην τρώγεσαι αδίκως. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το'χω μεγαλύτερο... :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή