Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Στο δίλημμα "πόρνη ή υπουργός" εγώ διαλέγω το "πόρνη"...

Διάβασα σήμερα στη Ναυτεμπορική, περί της δήθεν πρόθεσης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών για τον εντοπισμό και τη φορολόγηση του μαύρου χρήματος. 

Ίσως θα πρέπει να θυμίσω στην ηγεσία του ως άνω υπουργείου, το Νόμο 3842/2010 και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 18 του νόμου αυτού, σύμφωνα με το οποίο "1. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα μπορούν να μεταφέρουν, μέσα σε έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, κεφάλαια για τα οποία συνέτρεχε είτε υποχρέωση δήλωσής τους είτε υποχρέωση καταβολής φόρου, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις στην ημεδαπή και τα οποία βρίσκονται στην αλλοδαπή, σε προθεσμιακό λογαριασμό κατάθεσης στην Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον καταβάλουν φόρο με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%) επί της αξίας των καταθέσεων που μεταφέρουν, κατά το χρόνο της μεταφοράς. Αν τα κεφάλαια παραμείνουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή, οφείλεται φόρος με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) πάνω σε αυτά. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής, τα εισαγόμενα κεφάλαια πρέπει να υπάρχουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος.". 

Αγαπητή (hardly) πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα στο εάν μας κοροϊδεύετε κατάμουτρα, ή μας περνάτε για εντελώς ηλίθιους. Σημαντική πρόοδος ομολογουμένως, διότι πλέον δεν θα σας θεωρώ ανίκανους. Αντίθετα, σας θεωρώ ικανότατους για την προάσπιση συμφερόντων άλλων (όμως). Η πεποίθηση μου αυτή εδραιώνεται και επιβεβαιώνεται από την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, σύμφωνα με την οποία  "Αν τα κεφάλαια που εισάγονται τοποθετηθούν σε τίτλους δανείων του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι διακρατούνται τουλάχιστον για δύο (2) έτη από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εισήγαγε τα κεφάλαια ή τοποθετηθούν σε αμοιβαία κεφάλαια ή διατεθούν τα κεφάλαια αυτά μέσα σε δύο (2) χρόνια από το χρόνο εισαγωγής τους για την αγορά ακινήτου, για την ανέγερση οποιουδήποτε είδους οικοδομής στην Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιστρέφεται άτοκα το πενήντα τοις εκατό (50%) του φόρου που έχει καταβληθεί. Αν επενδυθεί μέρος του κεφαλαίου που εισήχθη, επιστρέφεται το μέρος του επιστρεπτέου σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο φόρου που αναλογεί στην αξία της επένδυσης.".

Έτσι σκοπεύετε να εντοπίσετε και να φορολογήσετε το μαύρο χρήμα; Με συντελεστή 8%; Ή μήπως με συντελεστή 5%, από τον οποίο θα επιστρέψετε το μισό πίσω αν ο κάτοχος του μαύρου χρήματος αποφασίσει να ... κάνει επενδύσεις; 

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να φανταστώ καν τα παιχνίδια που παίζονται  πίσω από την πλάτη μας. Σίγουρα, θα λιποθυμήσω αν ακούσω όλα αυτά που σχεδιάζετε εις βάρος μας, πίσω από κλειστές πόρτες. Είμαι πεπεισμένη ότι έχετε συνείδηση των συνεπειών των πραττομένων σας. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολλά τα λεφτά και "νυν υπέρ πάντων η πάρτη σας" αλλά, πραγματικά που ακριβώς έχετε καταχωνιάσει τη συνείδηση σας και δεν σας ενοχλεί; Τόσο πολύ έχει εκπορνευθεί πια το μυαλό και η ύπαρξη σας, που θα έκανε ο,τιδήποτε κάποιος του ζητούσε μόνο για τα λεφτά; Ακόμη και οι  - κοινές, - πόρνες (διότι εσείς έχετε δώσει νέα έννοια στη λέξη "πόρνη") βάζουν όρια στις απαιτήσεις των "πελατών" τους. Εσείς;

GatheRate

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι και λίγες οι φορές που οι παρατρεχάμενοι τους "συμβουλεύουν" και οι άχρηστοι σπεύδουν να υλοποιήσουν, χωρίς να ενημερωθούν ή το ψάξουν καν. Αυτό δε μειώνει την ευθύνη τους βέβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή