Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Θεσμικός ρόλος, όπως λέμε η παρθενία μιας εκδιδόμενης


Χωρίς να θέλω επ' ουδενί να μειώσω ή να αδιαφορήσω για το γεγονός της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής, εξαιτίας της απληστίας κάποιων για περισσότερο χρήμα, θα ήθελα να μου επιτραπεί να μείνω στη σημειολογία του περιστατικού. 

1. Εργαζόμενος. Κατ' ουσίαν, διότι τύποις και για τα στατιστικά στοιχεία ήταν ελεύθερος επαγγλεματίας (εργολάβος). Από αυτούς προφανώς που έριξαν το καράβι της ελληνικής οικονομίας στην ξέρα, φοροδιαφεύγοντας, εισφοροδιαφεύγοντας και μη αποδίδοντας ΦΠΑ. Αφού λοιπόν είναι ελεύθερος επαγγελματίας (και μάλιστα εργολάβος) προφανώς δεν έχει ωράριο και εργάσιμη εβδομάδα, για το λόγο αυτό εργαζόταν Κυριακή και ώρα 4 το απόγευμα.

 2. Σκοτώθηκε εξαιτίας ελλιπών μέτρων ασφαλείας. Το μεροκάματο, να καθαρίζει τζάμια σε πολυόροφα κτίρια. Και κανείς να μην αντιλαμβάνεται, ή να μην θέλει να αντιληφθεί ότι είναι επικίνδυνο και για το λόγο αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας, ώστε να μειωθεί η  επικινδυνότητα. Ποιος όμως να ενδιαφερθεί για την επικινδυνότητα που απειλεί έναν άνθρωπο, αναλώσιμο κατά την άποψη αρκετών,  είναι μόνο ο καθαριστής τζαμιών και είναι αλλοδαπός. 

3. Και όλα αυτά στο κτίριο του Υπουργείου Εργασίας, ο θεσμικός ρόλος του οποίου κατεξοχήν συνίσταται στην προστασία της εργασίας και των εργαζομένων. Ακόμη και εκεί όμως, έχουν κάνει outsourcing (πολύ κομψά και άπταιστα ελληνικά) την καθαριότητα σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση, με εργαζόμενους - εργολάβους, και ως εκ τούτου ανασφάλιστους και ανασφαλείς, οverworked and underpaid. 

Και εσύ τέκνον, Βρούτε;

Φυσκά, θα επακολουθήσουν δηλώσεις, δακρύβρεχτα λόγια, θα διαταχθούν έρευνες και δεν θα αποδοθούν ευθύνες, αλλά γιορτές είναι, όλα θα ξεχαστούν και πιο γρήγορα από όσο συνήθως. Και την άλλη εβδομάδα, το περιστατικό θα είναι μια ακόμη ξεχασμένη περίπτωση ξεβρακώματος της κρατικής μεθοδολογίας και υποκρισίας που δεν θα την θυμάται ούτε  η ίδια η  υπουργός, που επί δέκα ημέρες, αποσιωπά το γεγονός. Ένα κακό όνειρο στην πολιτική της καριέρα.  Ο εφιάλτης όμως συνεχίζεται για τα παιδιά του και για όσους συνεχίζουν να εργάζονται με αντίστοιχες συνθήκες.

GatheRate

3 σχόλια:

  1. Το πιο ωραίο ήταν το άλλο: ντάξει, ακόμη κι αν καταλάβω ότι το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε να το κουκουλώσει, ή ακόμη και ότι τα μουμουέ το έθαψαν τελείως μέχρι που κάποιος άλλο το έμαθε και το έβγαλε (άλλη εξήγηση δεν έχω) αλλά το να βγάλει 10 μέρες μετά ανακοίνωση η... ΓΣΕΕ, ε, αυτό κι αν είναι ρεκόρ!!!

    Τι να πεις... μου αρέσει που πέφτουμε κι από τα σύννεφα. Πρώτη φορά μας ξανασυμβαίνει, ένα πράγμα...

    Άντε και καλή χρονιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιχειρηματίας και μάλιστα αλλοδαπός ήταν. Έπρεπε να ξέρει τα ρίσκα.

    Mόνον αν όλοι οι υπάλληλοι γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες θα σωθεί το Έθνος.

    Kαλή Xρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή Χρονιά και στους δύο σας και σε όλους μας!
    (καλά, οι ευχές είναι ευχές, δεν φαντάζομαι να περιμένετε να βγουν αληθινές.. εκτός κι αν σας έφερε δώρο ο Αη Βασίλης!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή