Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η λίστα

Μερικές σκέψεις, εξαιτίας της δημοσίευσης της λίστας Λαγκάρντ στο τεύχος του περιοδικού HOT DOC, που κυκλοφορεί σήμερα.

Θεωρώ ότι η γνωστοποίηση του περιεχομένου της λίστας σε μένα, δεν μου είναι χρήσιμη, παρά μόνο ίσως για να κουτσομπολέψω ή έστω να θυμώσω με κάποιους. Περισσότερο χρήσιμη θα ήταν στις αρμόδιες αρχές, και αυτό υπό την αίρεση ότι πραγματικά θέλουν να την αξιοποιήσουν .Παρότι δε, είμαι θιασώτης του κοινωνικού ελέγχου, όλων και για όλα, λαμβάνοντας υπ' όψιν α) ότι η λίστα περιέχει μόνο τους ανθρώπους που έβγαλαν χρήματα μέσω της HSBC, β) δεν γνωρίζουμε εάν τα χρήματα αποκτήθηκαν νόμιμα ή παράνομα, και γ) δεν γνωρίζουμε εάν τα χρήματα έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί, θεωρώ ότι οποιαδήποτε απόφαση μου με βάση το περιεχόμενο της λίστας, π.χ. αλλαγή της αγοραστικής συμπεριφοράς μου, αποφεύγοντας να αγοράσω το προϊόν που παράγει ή εμπορεύεται ένα υποκείμενο της λίστας, θα ενείχε σοβαρό κίνδυνο λάθους.

Με βάση λοιπόν, τη χρησιμότητα, η οποία είναι, ή έστω προσπαθώ να είναι η  κατευθυντήρια γραμμή στις αγορές μου, δεν βλέπω κανένα λόγο να δώσω τα 2 ευρώ του αντιτίμου του τεύχους του περιοδικού. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να δω και να αναγνωρίσω αφ' ενός το σθένος του δημοσιογράφου να προβεί στη δημοσιοποίηση της (ιδίως ενόψει του γεγονότος ότι όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι του ποιούν τη νήσσαν) και αφ' ετέρου του γεγονότος ότι χρειάζεται χρήματα για να μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς πάτρονα. Για το λόγο αυτό και με κάθε ειλικρίνεια, δηλώνω ότι, εάν έδινε τη λίστα στη δημοσιότητα, π.χ. μέσω διαδικτύου, και ζητούσε, από όσους το επιθυμούν, να δωρίσουν κάποια χρήματα, θα το έκανα και μάλιστα καταβάλλοντας περισσότερα από τα 2 ευρώ, που τώρα αντιστοιχούν στο αντίτιμο του περιοδικού, ακριβώς διότι με τον τρόπο αυτό, θα μου απεδείκνυε ότι ενδιαφέρεται για τη διάχυση της πληροφορίας στην κοινωνία, χωρίς να τη συναρτά υποχρεωτικά με κάποιο αντίτιμο, έστω και το απολύτως απαραίτητο για την οικονομική επιβίωσή του, έστω και το όχι τόσο υψηλό των 2 ευρώ. Και ναι, τότε θα ήθελα να τον στηρίξω οικονομικά, παρότι δεν θα είχε αλλάξει η στάση μου απέναντι στη χρησιμότητα της πληροφορίας σε προσωπικό επίπεδο. Από τη στιγμή όμως, που η πληροφορία μετατράπηκε σε εμπόρευμα, λυπάμαι αλλά είμαι και εγώ υποχρεωμένη από τη μεριά μου να την αντιμετωπίσω ως τέτοια και να καταφύγω στην αξιολόγηση της χρησιμότητας της.

Επί της ουσίας της δημοσιοποίησης της λίστας και σε σχέση με τα ήδη αναφερόμενα, περί παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των υποκειμένων της λίστας, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη γνώμη μου υπάρχει όντως τέτοια παραβίαση, πέρα και άσχετα από τα νομικά ή/και τις προϋποθέσεις του νόμου για την ύπαρξη παραβίασης(*), και πέρα και άσχετα από το εάν τα χρηματικά ποσά αποκτήθηκαν νόμιμα ή παράνομα. Και διευκρινίζοντας ότι δεν εκφέρω νομική άποψη, θεωρώ ότι υπάρχει παραβίαση, διότι η δημοσιοποίηση συνιστά μια μορφή διαπόμπευσης και περαιτέρω αδυνατώ να διαβλέψω κάποιο σκοπό στη δημοσιοποίηση της που να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο. (Αν η δημοσιοποίηση καταλήξει στην κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών, τότε ίσως να υπάρχει μια δικαιολογία, αν και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τη σημασία και σημειολογία της κινητοποίησης των αρχών, εξαιτίας και μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας στο ευρύτερο κοινό). Για αυτή την παραβίαση όμως, θεωρώ ότι νομιμοποιούνται να μιλούν όσοι αντιτάχθηκαν π.χ. και στη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των ιεροδούλων, των συλληφθέντων σε διαδηλώσεις ή των αντιφασιστών συλληφθέντων. Οι όψιμοι υπερασπιστές των προσωπικών δεδομένων των υποκειμένων της λίστας, τους προσφέρουν κακή υπηρεσία, στο μέτρο που η δυσαρέσκεια τους για τη δημοσιοποίηση εκλαμβάνεται ως προσπάθεια συγκάλυψης της εν λόγω περίπτωσης, αφού σε αντίστοιχες, και κατά τη γνώμη μου πολύ βαρύτερες παραβιάσεις, παρέμειναν σιωπηλοί. 

(*) αναμένω με τεράσιο ενδιαφέρον τις εμβριθείς αναλύσεις περισπούδαστων νομικών του διαδικτύου, υπέρ της άποψης ότι, νομικά, δεν υπάρχει τέτοια παραβίαση, π.χ. λόγω εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος (;). 

ΥΓ : Γνωρίζω ότι η παρούσα ανάρτηση ενδέχεται να επικροτηθεί από ανθρώπους με τους οποίους διαφωνώ κάθετα σε θεμελιώδη ζητήματα. Για το λόγο αυτό ομολογώ ότι έχω πάθει 'Οσκαρ Ουάιλντ και νομίζω ότι, όταν αυτοί συμφωνούν μαζί μου, κάπου πρέπει να κάνω εγώ λάθος...

Update : Και εκεί που νομίζεις ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει πιο στραβά, μαθαίνεις την είδηση ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Βαξεβάνη, εξαιτίας της δημοσιοποίησης της λίστας. Ανεξάρτητα από τη θέση που έχει κάποιος σε σχέση με τη δημοσιοποίησης της λίστας, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί ότι η δίωξη του Βαξεβάνη, και μάλιστα με αυτόφωρη διαδικασία, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, δεν μπορεί να διώκεται δημοσιογράφος, εξαιτίας της δουλειάς του. Για μια ακόμη φορά τίθενται εν αμφιβόλω βασικές αρχές της δημοκρατίας και αυτό πρέπει να μας βρει όλους αντίθετους.

GatheRate

13 σχόλια:

  1. στην ανάρτηση σου βλέπει κανείς την "λογική" της αριστεράς σε όλο της το μεγαλείο.Μια λογική που πολύ απέχει απο την κοινή λογική και εξηγούμαι:
    α)δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί η λίστα για τους λόγους που ανέφερες αρχικά,κυρίως της στοχοποίησης ? τοτε καλώς έγινε η δίωξη
    β)έπρεπε να δημοσιοποιηθεί η λίστα για την ενημέρωση του κόσμου ? τότε κακώς έγινε η δίωξη
    Το να λέμε κακώς δημοσιοποιήθηκε και ταυτόχρονα κακώς διώκεται είναι "λογική" που μπορεί να στείλει και τον πλέον καλόπιστο παρατηρητή είτε στον ψυχίατρο είτε ξανα στα μαθητικά θρανία για να (ξανα)διδαχθεί το μάθημα της λογικής.
    υγ.δεν μπορω να αντισταθώ στον πειρασμό ενός μικρού σχολίου: παρατηρώ μια αξιομνημόνευτη συνέπεια στην οπτική της καθημερινότητας,που δεν είναι άλλη απο το "ναι μεν αλλά".Ασφαλές βεβαίως το "δεν ξεκαθαρίζω ποτέ τις θέσεις μου ούτως ώστε να μπορώ να τις μεταβάλλω κατα το δοκούν" , αλλά.....πολύ συντηρητικό ρε παιδιά για κάποιους που αρέσκονται να αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε όλο το κείμενο, δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη στοχοποίηση, ούτε διατυπώνεται ή υπονοείται επιχείρημα ερειδόμενο σε αυτήν. Το κείμενο μιλάει για διαπόμπευση. Ελπίζω να μπορείς να αντιληφθείς και τη διαφορά της λέξεως και τη διαφορά του επιχειρήματος.

    Δίωξη ασκείται αν και όπως προβλέπει ο νόμος και όχι σύμφωνα με τις ορέξεις ή την άποψη ενός ανθρώπου. Οι λόγοι που αναφέρονται στο κείμενο δεν είναι νομικοί λόγοι άσκησης δίωξης, αλλά προσωπική αξιολόγηση της εν λόγω ενέργειας.

    Αντιλαμβάνομαι και συμπάσχω με το δράμα που περνάς με τους συλλογισμούς περισσότερων σταδίων, τέτοια μονοδιάστατη / άσπρο-μαύρο σκέψη, δεν έχω δει ούτε σε πεντάχρονο. Απορώ γιατί υποβάλλεις τον εαυτό σου σε αυτή τη δοκιμασία...

    Σε ό,τι αφορά το υ.γ. σου, λυπάμαι αλλά το χιούμορ δυστυχώς δεν είναι δικαίωμα, αλλά προνόμιο και βλέπω ότι εσύ ανήκεις στο προλεταριάτο.

    (νομίζω ότι πρέπει να αποδεχθώ το γεγονός ότι μόλις απέκτησα my own personal troll!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η (κατα)χρηση ευφυολογημάτων δεν αλλάζει στο παραμικρό την ουσία,που δεν είναι άλλη απο το ότι για την ταμπακιέρα ουδεις λόγος.Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να καταφεύγει κανείς σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε προσωπικό επίπεδο, αν και δεν με παραξενεύει,αφού για να διαφωνεί κανείς μαζί σου αναπόφευκτα θα είναι κουτός η αδαής ως πεντάχρονο, έτσι δεν είναι ?
    όσον αφορά το δικαίωμα η το προνόμιο στο humor - όπως εσύ αντιλαμβάνεσαι- μπες στον κόπο να ξαναδιαβάσεις προσεκτικά το υγ.το νόημα του είναι εξαιρετικά σαφές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε περίπτωση που σου διαφεύγει μπήκες σε αυτόν τον χώρο και άρχισες το κήρυγμα περί "αριστερής" λογικής που δεν έχει λογική, με διαστρεβλώσεις, με ειρωνείες, "κοσμητικά" και προσωπικές βολές περί "ναι μεν αλλά". Παρά ταύτα περιμένεις μια απολογητική απάντηση; Περιμένεις να αντιμετωπιστείς με την ευγένεια που ΔΕΝ επέδειξες; Περιμένεις ότι δεν θα λάβεις το ίδιο νόμισμα στα ρέστα; Λυπάμαι, λάθος χώρο διάλεξες. Και πολύ περισσότερο λάθος άνθρωπο.

    (μπορείς να συνεχίσεις να αφήνεις μηνύματα, δεν θα τα διαγράψω, αλλά δεν πρόκειται να τα απαντήσω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επι της ουσίας θα απαντήσεις όμως ? κακώς δημοσιεύτηκε=καλώς διώκεται / καλώς δημοσιεύτηκε = κακώς διώκεται . σ'αυτο θα μου απαντήσεις ? ή θα κρυφτούμε πίσω απο τις λέξεις αποφεύγοντας την ουσία του διαλόγου? να σημειώσω οτι δεν άρχισα κανένα κήρυγμα,ειπα απλά την "ενοχλητική"-προφανώς-γνώμη μου για όσα διάβασα.υποθέτω πως η δύναμη του διαλόγου είναι αρκετή απο μόνη της για να μας αφήσει να πάμε ένα βήμα παρακάτω κι εκεί θα βοηθηθούμε όλοι,αν έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά να σκεφτούμε και να αξιολογήσουμε όλες τις παραμέτρους του προβλήματος. κάνω λάθος ?

      Διαγραφή
    2. οπως δεν υπαρχει στην φυση ετσι δεν υπαρχει η τουλαχιστον δεν θα επρεπε να υπαρχει και στην ζωη ασπρο και μαυρο

      Διαγραφή
    3. θέλεις να απαντήσεις εσυ στο ερώτημα μου ;

      Διαγραφή
  5. Δε θα με βρεις απόλυτα σύμφωνο. Ούτε το Γουότεργκεϊτ θα είχαμε ούτε άλλες αποκαλύψεις μέναμε μόνο στο διαδίκτυο. Και τούτο διότι ξέρουμε καλά ότι πολλοί λίγοι θα συνείσφεραν (λόγω κρίσης). Δε με ενοχλεί ότι δημοσιεύτηκα έντυπα, αν και θα ήθελα και ηλεκτρονικά να κυκλοφορήσει...
    Η δε σύλληψη είναι άνω ποταμών. Γίναμε ρεζίλι παγκοσμίως κι ακόμα χειρότερα, τούτη την εικόνα την συμπληρώνει η απομάκρυνση του Αρβανιτίδη από τη ΝΕΤ για σχόλια κατά του Δένδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν όταν πήραν οι όποιοι αρμόδιοι την λίστα στα χέρια τους έκαναν το αυτονόητο,που δεν είναι άλλο απο έναν έλεγχο πόθεν έσχες αυτών των χρημάτων,για ΟΛΟΥΣ όσοι αναφέρονται εκεί, θα είχε κάποιο νόημα να σταθεί κανείς στις όποιες ενστάσεις εγείρονται γύρω απο την δημοσιοποίηση της.τώρα που είναι πρόδηλο πως η λίστα θα έμενε για πάντα στα συρτάρια για τους προφανείς λόγους , καλώς δημοσιοποιήθηκε κατα τη γνώμη μου αφενός για να "ψαχτουν" οσα πρεπει να ψαχτούν,αφετέρου για να σκεφτούν δεύτερη φορά,το θάψιμο ανάλογης λίστας την επόμενη φορά που θα υπάρξει,γιατί σίγουρα θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη και πολλοστή φορά.
      Ηλεκτρονικά δεν κυκλοφόρησε φαντάζομαι γιατι τότε κανείς δεν θα αγόραζε το τεύχος απο το περίπετρο παρα το οτι ήταν χαμηλού κόστους.
      Συμφωνώ πως η απομάκρυνση των δημοσιογράφων απο την ΝΕΤ ήταν απαράδεκτη και εκτός απο απαράδεκτη ήταν σπασμωδική και ανόητη γιατί αν ακούσει κανείς το ηχογραφημένο θα διαπιστώσει πως οι λόγοι που επικαλείται ο Λιάτσος δεν πείθουν ούτε μικρό παιδί

      Διαγραφή
    2. Δείμε, νομίζω ότι η σύγκριση με το Γουότεργκεϊτ παραβλέπει το γεγονός ότι με τις αποκαλύψεις στο Γουότεργκεϊτ απεκαλύφθησαν και αποδείχθησαν ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, ενώ με την αποκάλυψη της λίστας δεν προσήχθησαν αποδείξεις για την τέλεση αδικημάτων π.χ. από τον Παπ/νου ή το Μπένυ. Αντιλαμβάνομαι ότι όταν επί εβδομάδες, το πανελλήνιο παίζει τον παπά με τη λίστα και ξαφνικά ένας δημοσιογράφος τη φέρνει στο φως, είναι το απόλυτο ξεβράκωμα της πολιτικής ηγεσίας, αλλά δεν είναι Γουότεργκεϊτ.
      Από την άλλη δε πλευρά, τα πρόσωπα που περιέχονται στη λίστα μπορεί να έχουν φοροδιαφύγει, μπορεί και όχι. Προϊόντος του χρόνου και σε συνδυασμό με την αντίδραση του κράτος, βλέπω ότι τείνουμε όλοι να θεωρούμε ότι όντως έχουν φοροδιαφύγει. Και όπως ανέφερα και στην ανάρτηση, εάν έχουν φοροδιαφύγει, πολλώ δε μάλλον εάν δεν έχουν, η τιμωρία πρέπει να έρθει από τον αρμόδιο θεσμό και όχι με τη διαπόμπευση τους. Και θεωρω ότι όπως θεώρησα ανεπίτρεπτη τη διαπόμπευση στην περίπτωση των ιεροδούλων ή των συλληφθέντων, έτσι πρέπει να κάνω και τώρα, αδιάφορα από το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι άνθρωποι που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τους καθιστά "αντιπαθητικούς".

      Σε ό,τι αφορά τη σύλληψη, κυρίως αντιρρήσεις έχω προς την αυτόφωρη διαδικασία (ακόμη δλδ κι αν λάβουμε ως δεδομένο ότι υπάρχει διάπραξη αδικήματος).

      Για μια ακόμη όμως φορά, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όσα αναφέρω ΔΕΝ είναι νομική άποψη, είναι προσωπικές αξιολογήσεις μιας κατάστασης.

      Διαγραφή
    3. Σε ό,τι αφορά τα τεκταινόμενα στη ΝΕΤ, δεν ξέρω πια αν είναι για γέλια ή για κλάματα. Βέβαια τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς μετά την τοποθέτηση Λιάτσου. Σάμπως διορίστηκε για την ποιότητα και τη δεοντολογία του; Ακριβώς το αντίθετο, οπότε το yes sir πρέπει να είναι αναμενόμενο. Αυτό όμως που με προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι με κάτι τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζει τη νηνεμία που φαίνεται να επικρατεί, και είτε αυτή η νηνεμία είναι πραγματική είτε όχι, είναι χρήσιμη αυτή τη στιγμή για να περάσουν τα άγρια μέτρα που ετοιμάζουν. Τσιτώνοντας τον κόσμο δεν το κάνεις ευκολότερο. Έχουν χάσει τη ψυχραιμία τους ή απλώς προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητά κλίμα τρόμου;

      (και φυσικά μετά από τέτοιες ακραίες ενέργειες παρακαλούνται όλοι οι "σκεπτόμενοι" και "διανοούμενοι" να έρθουν να μας υποδείξουν με περισπούδαστο ύφος ότι φταίει η - παλαβή - αριστερά για την άνοδο της ΧΑ και η υπόθαλψη της παραβατικότητας από την πρώτη για την άφεση ατιμώρητων των εγκλημάτων της δεύτερης!)

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι ανάγκη να έχεις ένα Γουότεργκεϊτ (αν κι ακόμα δεν προχώρησαν οι αντίστοιχες διαδικασίες). Για τους Έλληνες όμως υπάρχει σκάνδαλο και ο δημοσιογράφος το τερμάτισε. Και φυσικά όσοι εμπεριέχονται δεν είναι σίγουρα φοροδιαφεύγοντες (αν και δε βλέπω λόγο για΄τι να γίνει τέτοια μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό αν όχι να αποφευχθεί η φορολόγηση ή ως προστασία σε ενδεχόμενη χρεοκοπία τραπεζική -όπερ σημαίνει προδοσία).
      Εδώ όμως δεν διαπόμπευση πολιτών, όπως με τις οροθετικές ιερόδουλες, αλλά κατά βάση αποκάλυψη μιας λίστας που όλοι έκρυβαν. Κανείς δεν ασχολήθηκε με τα πρόσωπα τόσες μέρες πια, αλλά μόνο με την αποκάλυψη της λίστας και τη δημοσιοποίησή της. Γιατί στο κάτω κάτω τα προσωπικά δεδομένα δεν υπάρχουν για απλές λίστες, αλλά μόνο για ιατρικά δεδομένα κλπ. Και από τι στιγμή που έχουμε μόνο παράθεση ονομάτων (και ειδικοτήτων) τότε δεν έχουμε προσωπικά δεδομένα.

      Διαγραφή
  6. καλησπερα.να γραψω κι εγω μια γνωμη για οσα συζητατε,αφου μπαινοντας στο blog μετα απο πολυ καιρο,διαβασα με ενδιαφερον τις αποψεις ολων σας.Με πολυ μεγαλη δυσκολια αλλα ειλικρινεια θα συμφωνησω με την μαγισσα και το σκεπτικο της στα περισσοτερα τουλαχιστον.
    αποφασισα να γραψω δυο λογια γιατι γελασα πολυ διαβαζοντας το ps της στο σημειο οπου αναφερει πως ενδεχεται να επικροτηθει η αναρτηση της απο ανθρωπους με τους οποιους διαφωνει σε σοβαρα ζητηματα.
    επειδη λοιπον εγω ειμαι ενας απο αυτους δεν μπορω να αφησω την ευκαιρια να παει χαμενη :-)
    *** δειμο. οι αποψεις σου κι ο τροπος που τις εκφραζεις ειναι αξιοπροσεκτες,παρα το οτι διαφωνω μαζι σου στον παραλληλισμο της υποθεσης με το γουοτεργκειτ,αφου εδω μαλλον ανοιχτες θυρες παραβιασε ο δημοσιογραφος συμμετεχοντας σε μια ακομα απο τις πολλες θεατρικες παραστασεις που παιζονται καθημερινα μπροστα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή