Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Παρακαλώ αντιδράστε

Εδώ και πολλά χρόνια διεξάγω κοινωνική μελέτη, συνιστάμενη στον εντοπισμό των επιμέρους συμπεριφορών του Μαλάκα της ελληνικής κοινωνίας. Για λόγους οικονομίας του παρόντος, δεν μπορώ να παραθέσω όλες τις συμπεριφορές που έχουν εντοπίσει και υποδεικνύουν τον Μαλάκα και έτσι θα περιοριστώ σε μερικές από αυτές, που σχετίζονται με το σημερινό θέμα.

Μαλάκας λοιπόν είναι (μεταξύ άλλων) :
1. Αυτός που οδηγεί στη ΛΕΑ
2. Αυτός που ακολουθεί κατά πόδας ένα ασθενοφόρο, το οποίο προσπαθεί να φτάσει στο εφημερεύον νοσοκομείο, πριν τα κακαρώσει ο ασθενής που μεταφέρει.
3.  Αυτός που προσπαθεί να παρακάμψει την ουρά στις δημόσιες υπηρεσίες.

Εσχάτως όμως, έχω αρχίσει να αναπτύσσω μια νέα κατηγορία. Αυτήν του Ηλίθιου Μαλάκα, που επιτρέπει στο Μαλάκα να κάνει όσα συνήθως κάνει ένας Μαλάκας. Γιατί φίλε Ηλίθιε επιτρέπεις στο Μαλάκα να συνεχίσει και μάλιστα με ικανοποιητικά αποτελέσματα, να σε περνάει για χαϊβάνι; Γιατί δεν αντιδράς; Δεν είπε κανείς να πιαστείς στα χέρια με το Μαλάκα, ούτε να προσπαθήσεις να ανοίξεις συζήτηση μαζί του (άλλωστε, κανείς από τους δύο σας δεν έχει τα προσόντα για να μπορέσει να διεξάγει μια στοιχειώδη μορφή διαλόγου!). Γιατί κάθεσαι αδιαμαρτύρητα και υφίστασαι τόσο το Μαλάκα, όσο και τις συνέπειες της συμπεριφοράς του; Είναι τόσο δύσκολο να κουνήσεις λιγάκι το άχρηστο κορμί σου;

Δεν έχω καταλήξει ακόμη στα αίτια της αδράνειας του Ηλιθίου, ένα εκ των οποίων εικάζω ότι είναι η έλλειψη φαντασίας για την ανεύρεση τρόπων αντίδρασης. Στη σημερινή ανάρτηση  λοιπόν, θα ήθελα να συνεισφέρω με μερικούς τρόπους αντίδρασης. 

1. Είσαι στη δεξιά λωρίδα και στη ΛΕΑ κινείται ο Μαλάκας (που ποτέ δεν είναι ένας). Κάνε λίγο πιο δεξιά, ώστε το όχημα σου να είναι το μισό στη δεξιά λωρίδα και το μισό στη ΛΕΑ. Με τον τρόπο αυτό, θα καταφέρεις να εμποδίσεις, είτε εντελώς είτε μερικώς, τη διέλευση από τη ΛΕΑ, σίγουρα πάντως θα δημιουργήσεις αρκετό πρόβλημα ώστε να συμφορηθεί και οι Μαλάκες  θα αποφασίσουν να μπουν σε κάποια από τις λωρίδες κίνησης. 
2. Μόλις αντιληφθείς ασθανοφόρο, σπεύσε να του παραχωρήσεις προτεραιότητα με όποιο τρόπο μπορείς. ΜΗΝ κάνεις όμως το ίδιο με το Μαλάκα που ακολουθεί (που ποτέ δεν είναι ένας). Μόλις περάσει το ασθενοφόρο μπες στην κανονική πορεία σου.
3. Είσαι ήδη αρκετή ώρα όρθιος στην ουρά κάποιας δημόσιας - συνήθως - υπηρεσίας και εμφανίζεται ο Μαλάκας που, ενώ έχει δει την ουρά, κατευθύνεται προς την "πηγή" της, αδιαφορώντας για όλους του υπόλοιπους που θέλουν επίσης "να πιουν νερό". Υπόδειξε του ευγενικά την ύπαρξη της ουράς και το σημείο που τελειώνει. Εάν αυτή η προσέγγιση δεν τύχει της δέουσας προσοχής ή δεν καταφέρει να αποτρέψει το Μαλάκα από το να πάει να στηθεί δίπλα στον πρώτο της ουράς, ύψωσε ελαφρώς τον τόνο της φωνής και απευθύνσου στο Μαλάκα σε δεύτερο ενικό, τονίζοντας για μια ακόμη φορά την ύπαρξη της ουράς και το γεγονός ότι υπάρχουν άλλοι που περιμένουν. Εάν είναι απαραίτητο, ζήτα βοήθεια από τους παριστάμενους, παρατρύνοντας τους να αντιδράσουν στη συμπεριφορά του Μαλάκα.

Στην κατά τα ανωτέρω μελέτη, έχω παρατηρήσει ότι ο Μαλάκας, του οποίου είναι η οδηγική συμπεριφορά  που του εξασφαλίζει τον "τίτλο", συνήθως έχει περί πολλού το αυτοκινήτο του (για την ακρίβεια είναι προέκταση κάτι άλλου, αλλά ας μην επεκταθώ). Για το λόγο αυτό, είναι διατεθειμένος να κάνει μαγκιές μόνο εκεί που του περνάει, ήτοι μέχρι εκεί που δεν θα κινδυνέψει η ακεραιότητα του οχήματος του. Συνεπώς, οι τολμηροί μπορούν να επιχειρήσουν - εφόσον διαθέτουν την ικανότητα - ελιγμούς που θα κάνουν το Μαλάκα να νιώσει ανασφάλεια για το όχημα του και σχεδόν αυτομάτως θα μαζευτεί.  

Τέλος, αν κάποιος φίλος Μαλάκας-οδηγός διαβάζει την παρούσα ανάρτηση, θα ήθελα να του απευθύνω ένα προσωπικό μήνυμα : Φίλε Μαλάκα, αν νομίζεις ότι είναι πολύ γαμάτο να οδηγείς στη ΛΕΑ και να προσπερνάς τους άλλους που περιμένουν σταματημένοι στις λωρίδες κίνησης, αν νομίζεις ότι είναι πολύ έξυπνο να σχηματίζεις δεύτερη σειρά για να στρίψεις πρώτος στο φανάρι, αν νομίζεις ότι δεν χρειάζεται να σταματήσεις στο ΣΤΟΠ ή όταν με έχεις από δεξιά, γιατί σε έχω δει και θα σταματήσω εγώ, ΞΑΝΑΣΚΕΨΟΥ ΤΟ! Γιατί δεν το έχω σε τίποτα να πέσω πάνω σου και να σου στραπατσάρω το καμάρι σου και υποκατάστατο του ανδρισμού σου, άσε που μετά θα με πληρώνεις κιόλας! Φίλε Μαλάκα, έχε το νου σου, γιατί κυκλοφορώ στους δρόμους και είμαι αγανακτισμένη!

GatheRate

10 σχόλια:

  1. Λοιπόν άκου πλάκα: ένα σχετικό σενδόνι έχω κι εγώ κατά νου, με τη διαφορά ότι έχω στα υπόψιν κι άλλους μαλάκες. Είναι πχ ο Μαλάκας της αριστερής λωρίδας (που απλά ντρέπεται να οδηγεί στη δεξιά), ο μαλάκας που μιλάει με το κινητό στο δρόμο (και που συνήθως περπατάει με ζιγκ ζαγκ), η μαλάκω της βιτρίνας (η οποία μόλις πιάσει κάτι με την άκρη του ματιού κόβει με τη μία δεξιά/αριστερά δίχως να δει αν έρχεται κάποιος πίσω της -για πεζούς μιλάω), η οικογένεια φον Μαλάκα (όπου περπατάνε παρατεταγμένοι ο ένας δίπαλ στον άλλον με μισό βήμα το τρίλεπτο), ο κάγκουρας μαλάκας (που νομίζει ότι τα 1500 ευρά που έσκασε για νέο στερεοφωνικό συγκρότημα σε αμάξι αξίας 5 χιλιάδων του προσδίδουν κύρος, το οποίο ακούμε περί τις 3 το βράδυ) κλπ, κλπ, κλπ.

    Γενικά είναι το νούμερο ένα εξαγώγιμο είδος της χώρας: ο Μαλάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 1ο το έχω επιχειρήσει, όχι μόνο σε ΛΕΑ αλλά και λεωφοριολωρίδες. Το αποτέλεσμα ήταν παραλίγο τρακαρίσματα που ακολουθήθηκε από τσαμπουκά.

    Δεν αποκλείω και το ενδεχόμενο σε κάποια στιγμή να γίνει και σοβαρός τσαμπουκάς. (Δεν θέλει πολύ ο μαλάκας).

    Δεν ξέρω αν αξίζει το ρίσκο της σωματικής ακεραιότητα για χάρη κάποιου "εκπαιδευτικού" ελιγμού που ενδεχομένως τελικά δεν θα διδάξει και τίποτα στον μαλάκα. Once a μαλάκας, always a μαλάκας!

    Πάντως όσον αφορά την κακή οδήγηση, θα ήμουν υπερ κάποιου ρουφιανο-νόμου όπου μπορείς επί τοπου να φωτογραφίζεις οχήματα με μαλάκες και να στέλνεις στην τροχαία τη φώτο, γιατί αν περιμένεις από τα ανύπαρκτα μπλόκα να κάνουν τη δουλειά τους.... τρέχα γύρευε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Άδη
    Μπορούμε να βάλουμε τα στοιχεία μαζί και να εκδώσουμε μια "κοινωνική μελέτη" - σεντόνι από κοινού ...!

    Και ναι, αν μπορούσαμε να εξάγουμε το Μαλάκα, το δικό μας εμπορικό ισοζύγιο θα έκανε να μοιάζει της Γερμανίας, με ρέστα από πακοτίνια (ζντουπ, που τα θυμήθηκα τώρα αυτά;)!

    @ελληνάκι
    Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιες λύσεις ενδείκνυνται περισσότερο για χρήση από γυναίκες, με τις οποίες ο Μαλάκας θα ασκήσει λεκτική βία και δεν θα καταφύγει (άμεσα τουλάχιστον) στη σωματική.

    Ως ένα σημείο έχεις δίκιο ότι δεν αξίζει τον ρίσκο, αλλά κάτι πρέπει να υπάρχει που μπορούμε να κάνουμε. Ο ρουφιανο-νόμος που αναφέρεις είναι μια κάποια λύση, αλλά νομίζω ότι τελικά θα γίνει εργαλείο στα χέρια του Μαλάκα και θα για αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα σκοπεύεται να λύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ;
    Κοινωνική μελέτη;
    Κατακραυγή θες να πεις... :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ααααχ, που είναι ο παλιός καλός καιρός, που είχα Λάντ Ρόβερ του 1971, όλο ατσάλι και καθόλου πλαστικό στους προφυλακτήρες....

    Με είχε σκοτίσει ο Μαλάκας με κόρνα και προβολείς να του κάνω χώρο να με προσπεράσει με το ραλλιάρικο τουτού. Πλησιάζοντας στην έξοδο της πόλης πατάω γκάζι εναντίον της διασταύρωσης, ο Μαλάκας επιταχύνει, για να αρπάξει την ευκαιρία, εγώ κοκκαλώνω στο ΣΤΟΠ και ΚΡΑΑΑΑΑΑΑΤΣ!

    Δεν μπορώ να σας περιγράψω με πόσο κόπο έκρυβα τη χαρά μου με μια δήθεν αγανάχτηση, όταν έκανα ότι έψαχνα ζημιές στον προφυλαχτήρα μου, όσο εκείνος έψαχνε τη μάσκα και το ψυγείο του κάτω από το καρμπυρατέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πρόβλημα όλων των Μαλακισμένων (ανδρών/γυναικών) είναι η παντελής έλλειψη σεβασμού προς του υπολοίπους, προς όφελος του "εγώ". Η ειρωνεία είναι πως οι άνθρωποι έχουν περισσότερα οφέλη να καρπωθούν από το ενδιαφέρον προς τους γύρω τους από ότι από το ενδιαφέρον προς τον εαυτό τους, αλλά παρόλα αυτά επιλέγουμε το εγώ, κάτι που με κάνει να πιστεύω πως είμαστε απλά βλάκες.

    Και μια που θίχτηκε το θέμα "τιμόνι και κινητό", να τονίσω πως αυτό το ζιγκ-ζαγκ είναι πραγματικά θανατηφόρο για τους οδηγούς δίτροχων.

    Το πρόβλημα τώρα με την αστυνόμευση είναι ότι δεν είναι ουσιαστική. Παρακολουθώ πολλές φορές τους τροχονόμους να βλέπουν απίστευτα πράγματα και να παραμένουν απαθείς, έχοντας προφανώς στο μυαλό τους ότι "εγώ ήρθα εδώ γιατί πρέπει να εκπαιδευτώ/ για να τιμωρηθώ/ γιατί κάποιος με έχωσε/ κλπ) κι όχι το ότι στο ασθενοφόρο που έχει κολλήσει, γιατί κάποιοι ΜΑΛΑΚΕΣ βρέθηκαν στην λεωφοριολωρίδα, μπορεί να είναι η γκόμενα, ή το παιδί τους ή η μάνα τους! Έρχονται γιορτές και βγαίνουν όλα τα στρουμφάκια στους δρόμους για να μαζεύουν κλήσεις από οτιδήποτε! Κάνε μια βόλτα στην Εθνική ένα Σάββατο ή μια Κυριακή απόγευμα και θα έχεις όσες κλήσεις θέλεις από τους ΜΑΛΑΚΕΣ! Συν του ότι θα σε συγχαρούν και οι διερχόμενοι οδηγοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ Αγησία, μου έφτιαξες τη μέρα!

    Αγαπητέ Τόνι, έχεις απόλυτο δίκιο όταν λες ότι το ζινγκ ζανγκ είναι θανατηφόρο για τους οδηγούς δικύκλων και σπεύδω να σημειώσω ιδιαίτερα για αυτούς που πιστεύουν ότι ενδείκνυται να προσπερνάς τα οχήματα και από αριστερά και από δεξιά, ήτοι για όλους. Όσο για τα στρουμφάκια, νομίζω ότι έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις. Τα στρουμφάκια δεν υπάρχουν - στην Ελλάδα - για να διασφαλίζουν την ομαλή κυκλοφορία στους δρόμους, αλλά για να εισπράττουν έσοδα με τον ίδιο ηλίθιο και αναποτελεσματικό τρόπο που εισπράττονται γενικώς τα δημόσια έσοδα στην Ελλάδα. Αρα μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. > Γιατί φίλε Ηλίθιε επιτρέπεις στο Μαλάκα να συνεχίσει και μάλιστα με ικανοποιητικά αποτελέσματα, να σε περνάει για χαϊβάνι;

    Εδώ θα πρέπει να σχολιάσω αφού ανήκω στην κατηγορία των αδιαμαρτύρητων χαϊβανίων όταν συναντάω ηλίθιους στο δρόμο. Το σκεπτικό είναι πολύ απλό.

    α) Αρχίζω από την παραδοχή ότι ο ηλίθιος είναι ανίκητος.
    β) Είτε κάνω κάτι είτε δεν κάνω ο ηλίθιος δεν μπορεί να νικηθεί (βλέπε παραδοχή α)
    γ) άρα απλώς δεν κάνω τίποτα και γελάω με όσους προσπαθούνε να νικήσουνε τον ηλίθιο και το μόνο που καταφέρνουνε είναι να χάνουνε το χρόνο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μωρέ άμα ήταν αυτοί οι μοναδικοί τύποι μαλάκα στην Ελλάδα, θα ήμασταν και γαμώ τους παραδείσους σου λέω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άδη, νομίζω ότι η λέξη κατακραυγή αδικεί τα αισθήματα μας ... Εμείς μελέτη θα κάνουμε, για καθαρά κοινωνιολογικούς λόγους, απλώς θα έχουμε bonus τη δυνατότητα να "κράξουμε" και λίγο...

    Αγαπητέ Πάνο, υποθέτω ότι όπου γράφεις "ηλίθιος" πρέπει να βάλουμε το "μαλάκας" διότι η αντίδραση πρέπει να κατευθυνθεί προς αυτόν. Και όντως έχεις δίκιο ότι είναι άνιση η μάχη, διότι Once a μαλάκας, always a μαλάκας, όπως είπε και το ελληνάκι. Αλλά, αν αφήνουμε πάντα να περνάει του μαλάκα, τότε αυτός θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, στο μέτρο που αυτός παράγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν όμως αντιδράσουμε, τότε (υποθέτοντας ότι ο μαλάκας έχει την ικανότητα να αντιληφθεί την αναποτελεσματικότητα και να προβεί σε αναδιάρθρωση της συμπεριφοράς του) ίσως κάποια στιγμή καταφέρουμε να εξαλείψουμε κάποιες από τις συμπεριφορές του.
    Όνειρο θερινής νυκτός; Μπορεί, αλλά τι άλλο μπορεί να γίνει;

    Αγαπητέ Προφήτη, δυστυχώς αυτοί δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχουν πολλοί ακόμη, που η καταγραφή τους μπορεί να μπούκωνε και το server! Έτυχε απλώς εκείνη την ημέρα να συναντήσω αυτούς και "ενεπνεύσθην"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή