Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Οικονομική διαστρωμάτωση

Παρατήρησα ότι εσχάτως ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά με τον φανταστικό κόσμο που κάποιοι αποκαλούν πραγματικότητα και έχω παραμελήσει τον πραγματικό κόσμο.
Σε προηγούμενη (πολύυυυυυ προηγούμενη) ανάρτηση μου και πιο συγκεκριμένα σε αυτή, ανέλυα την κοινωνική σύνθεση του πραγματικού κόσμου. Στην ίδια ανάρτηση, είχα υποσχεθεί ότι θα αναλύσω τις οικονομικές παραμέτρους κάθε κάστας και ως γνωστόν είμαι από τους ανθρώπους που τηρούν τις υποσχέσεις τους, αν και όχι εντός χρόνου που κάποιοι θα θεωρούσαν εύλογο. Ήγγικεν, λοιπόν, η ώρα να τηρήσω αυτή την υπόσχεση μου. 
Μικρή εισαγωγή (ανακεφαλαίωση από τα προηγούμενα) : Όπως είχε εκτεθεί η κοινωνία χωρίζεται σε κάστες και πιο συγκεκριμένα στην κάστα των μάγων, στην κάστα των πολιτικών, στην κάστα των κληρικών, στην κάστα των κλεφτών  και στην κάστα των πολεμιστών.

α) Κάστα μάγων.
Όπως έχουμε πει, οι μάγοι περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα σπουδάζοντας, μερικοί - και όχι λίγοι - ολόκληρη τη ζωή τους. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από τις σπουδές μαθαίνουν να μην αποδίδουν μεγάλη σημασία στα χρήματα και γενικά σε ο,τιδήποτε θεωρείται / πιστεύεται πολύτιμο έχει ως αποτέλεσμα, ως επί το πλείστον να είναι μπατίρηδες, είτε γιατί δεν είχαν και δεν προσπάθησαν να μαζέψουν λεφτά, είτε γιατί είχαν αλλά σε κάθε ευκαιρία τα σκορπούν, αγοράζοντας βιβλία και άλλα "άχρηστα" πράγματα, κάνοντας ταξίδια κλπ. Το δια ταύτα είναι πάντα το ίδιο, αν κοιτάξετε τον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα τον βρείτε περισσότερο άδειο και από πηγάδι στη Σαχάρα. Αποτέλεσμα; Είναι μπατίρηδες, αλλά το διασκεδάζουν. Φυσικά, οι μάγοι - τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι - έχουν πάντα μια εργασία, από την οποία βιοπορίζονται, αλλά μέχρι εκεί. Εν ολίγοις, δεν πεινούν,  δεν είναι και "καλοί γαμπροί"...

Όπως είχαμε ήδη αναφέρει, κάποιοι σπουδαστές μάγοι, στο παρελθόν, έπεισαν τον κόσμο ότι κάτι χαρτάκια με αριθμούς επάνω αντιπροσώπευαν χρυσό και ήταν καθ' εαυτά πολύτιμα. Αυτοί οι μαθητευόμενοι - κυριολεκτικά και μεταφορικά - μάγοι, έκτοτε ονομάζονται οικονομολόγοι, προφανώς με υποτιμητική διάθεση, διότι κανένας σοβαρός μάγος δεν θα ήθελε να έχει οποιαδήποτε σχέση με την οικονομία, ειδικά σήμερα που η οικονομία είναι περίπου συνώνυμο της πανούκλας! Οι οικονομολόγοι λοιπόν, σιγά σιγά άρχισαν να γίνονται απαραίτητοι στον κόσμο, διότι με τη γένεση της οικονομίας, όλοι - και ιδιαίτερα οι έχοντες χαρτάκια - είχαν ανάγκη από έναν οικονομολόγο. Έτσι, οι οικονομολόγοι, αν και θεωρούνται η ντροπή των μάγων, απέκτησαν θέσεις με δύναμη και εξουσία.  Έχω την εντύπωση, όμως, ότι, κάποια στιγμή, άρχισαν να πιστεύουν και οι ίδιοι το παραμύθι που είχαν πουλήσει στον κόσμο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν και αυτοί να μαζεύουν τα χρωματιστά χαρτάκια και άλλα "πολύτιμα" είδη, όπως μετοχές, ομόγογα, χρυσό κλπ. και να τα κάνουν μασούρι.

β) Κάστα κληρικών
Αν θέλετε να δείτε λεφτά με ουρά, τότε σίγουρα αυτή είναι η κάστα που ψάχνετε. Οι κληρικοί, όπως έχουμε πει, ήταν και αυτοί παλαιότερα μάγοι, οι οποίοι παράτησαν τη Μαγική Σχολή και άρχισαν να τάζουν διάφορα απίστευτα. Για κάποιο άξιο απορίας λόγο, ο κόσμος τους πίστεψε και τους πιστεύει ακόμη, παρότι είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες οι φορές που κάποιος κληρικός έχει πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του. Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι ο κόσμος δίνει στους κληρικούς αφειδώς τα χρωματιστά χαρτάκια του, παρότι τα θεωρεί πολύτιμα, για να του τάξουν και να μην πραγματοποιήσουν. Το αποτέλεσμα φυσικά, όλων των παραπάνω, είναι ότι η κάστα των κληρικών έχει χεστεί στο τάληρο. Τόσο χρήμα μαζεμένο δεν έχουν ούτε οι οικονομολόγοι (οι οποίοι βέβαια δεν παρέλειψαν να προσφέρουν τις "υπηρεσίες" τους και στην κάστα των κληρικών, με αποτέλεσμα οι μεν πρώτοι να εξαπατούν τους δεύτερους, που με την σειρά τους εξαπατούν το κόσμο... ο εξαπατών, του εξαπατόντος, τω εξαπατόντι). 

γ) Κάστα κλεφτών
Η κάστα αυτή κάνει, περί τα οικονομικά, αυτό που λέει το όνομα της. Κλέβει. Το τι κλέβει εξαρτάται από το τι κατά καιρούς θεωρείται πολύτιμο (όχι παρθενίες δεν κλέβει, παρότι και αυτές κάποτε θεωρούνταν πολύτιμες). Σήμερα π.χ. θεωρείται πολύτιμο το χρωματιστό χαρτάκι. Ε, αυτό θα κλέψουν οι κλέφτες. Όπως φυσικά είναι αντιληπτό, η κάστα αυτή το φυσάει, ιδίως δε η υποκατηγορία της, οι πολιτικοί. Και μάλιστα με το λιγότερο δυνατό κόπο, διότι ακόμη και οι κληρικοί μια προσπάθεια την καταβάλουν για να μαζέψουν το παραδάκι (δεν έχετε δει πως χτυπιέται ο Άνθιμος, αν μη τι άλλο ο καημένος προσπαθεί).

δ) Κάστα πολεμιστών
Η κάστα αυτή είναι γνωστό ότι δεν φημίζεται για τα πνευματικά της προσόντα και για το λόγο αυτό είναι μάλλον ριγμένη, στο μέτρο που συνήθως κάνει όλη τη βρωμοδουλειά και μάλιστα για ψίχουλα. Παρότι οι πολεμιστές θα ήθελαν να έχουν τα φράγκα των κληρικών ή των κλεφτών, στο τέλος καταλήγουν να κάνουν τις βρωμοδουλειές τους και φράγκα να μην βγάζουν. Αποτέλεσμα : είναι και αυτοί μπατίρηδες, αλλά δεν το γουστάρουν. 

Στα προσεχώς, έχω βάλει και τη σεξουαλική συμπεριφορά κάθε κάστας... Αλλά μην κρατήσετε την αναπνοή σας, διότι είπαμε, κρατάω τις υποσχέσεις μου, σε χρόνο όμως που μετριέται σε ώρες Σείριου...

GatheRate

5 σχόλια:

  1. Μας κατάστρεψε η κάστα των μάγων - οικονομολόγων. Από τότε που σκέφτηκαν να φτιάξουν τα πολύχρωμα χαρτάκια μόνο μπελάδες κι άγχος έχουμε εμείς οι απλοί μάγοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, όλα κι όλα, οι οικονομολόγοι ξεκίνησαν ως σπουδαστές μάγοι, αλλά είδαν τα ζόρια και την έκαναν, οπότε μόνο μάγοι δεν είναι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάγοι μπορεί να μην είναι Eskarina, αλλά μαγικά κάνουν. Και μάλιστα όλη την ώρα... Μπροστά στα μάτια μας εξαφανίζουν ότι πολύχρωμο χαρτάκι έχουμε στο πορτοφόλι μας. Τώρα πως τα καταφέρνουν δεν ξέρω... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mμμ σιγά τα μαγικά... το να εξαφανίσεις τα χρωματιστά χαρτάκια είναι το μόνο εύκολο! Εγώ μπορώ να το κάνω και με κλειστά μάτια. Εμείς δεν μασάμε με τέτοια, διότι ξέρουμε ότι δεν έχει σημασία να αναλώνουμε τη ζωή μας με χρωματιστά χαρτάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την κάστα με τους νεκρομάντες ξέχασες. Ναι μεν προκύπτουν από τους μάγους αλλά παραείναι μεγάλη κατηγορία για να μπουν σε αυτήν... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή