Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Προϋπολογισμός

Ας αρχίσουμε από τα εύκολα.

Ο Βενιζέλος, στο χρονικό διάστημα από τη λήξη του πανηγυρακίου για το σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι σήμερα, επιδίδεται στην τακτική "πάρτο αλλιώς" και πιο συγκεκριμένα "στρίψε προς τα αριστερά". Όχι όμως και τόσο πετυχημένα, διότι αναγκαστικά περιορίζεται σε λεκτικές ακροβασίες και ναι μεν σημειώνεται ως "ρήτορας", αλλά πλέον έχει αρχίσει να γίνεται κουραστικός, ως αναξιόπιστος. Επί του πρακτέου, δεν μπορεί ούτως ή άλλως να κάνει πολλά. Δεν κρατάει τα ηνία μιας κυβερνήσεως, ώστε να αρχίσει τις "παροχές", συνεπώς δεν πρόκειται να καταφέρει να γλυκάνει και πολύ κόσμο. Η προ δύο ημερών δήλωση του προς δημοσίους υπαλλήλους είναι ενδεικτική της κατάστασης. "Με τα λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγεια". Με το βεβαρυμένο δε παρελθόν του, δεν νομίζω ότι θα καταφέρει να πείσει πολλούς. 

Για τους λόγους αυτούς, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι τυχερό να καταφέρει να κρατηθεί στα ίδια εκλογικά επίπεδα με τις προηγούμενες εκλογές. Η προσωπική αίσθηση μου είναι ότι θα πέσει 2 - 4 μονάδες, ήτοι θα παλέψει για να μην εμφανιστεί με μονοψήφιο ποσοστό. 

(Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Βενιζέλος θα έχει θέματα, διότι, όσο μεγαλύτερη η εκλογική πτώση του ΠΑΣΟΚ, τόσο περισσότεροι αυτοί που θα θέλουν την κεφαλή του επί πίνακι. Το θετικό για εκείνον πάντως είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει σοβαρό αντίπαλο, το φίδι δηλαδή στον κόρφο του, αλλά ας μην γελιόμαστε, ούτε ο Λοβέρδος έγινε κολλητός του, ούτε οι υπόλοιποι (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης κλπ) έχουν ξεχάσει τις φιλοδοξίες τους. Θεωρώ πάντως ότι η διάλυση των κομματικών οργάνων από το Βενιζέλο, αποσκοπούσε στην εξαφάνιση, διαδικαστικά, της δυνατότητας ανάδειξης αρχηγού).

Ανάλογο ξεφούσκωμα προβλέπω και για ΔΗΜΑΡ (1 - 2 μονάδες). Η απαίτηση του κυρ-Φώτη να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ήταν δίκοπο μαχαίρι. Ναι μεν, θεωρήθηκε ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξέθετε τον ΣΥΡΙΖΑ (*), που προφανώς θα αρνούνταν, αλλά αντίστοιχα εκνεύρισε τους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ που έβλεπαν στον κυρ-Φώτη την υπεύθυνη δύναμη που δεν θα άφηνε την χώρα στα χέρια της ακυβερνησίας. Μην παραβλέπουμε δε, ότι η βασική δεξαμενή ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ ήταν και παραμένει το ΠΑΣΟΚ, και προφανώς μιλάμε για ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που είναι δυσαρεστημένοι με το ΠΑΣΟΚ, αλλά δυσκολεύονται να πάνε προς τα δεξιά. Εάν λοιπόν, δυσαρεστήθηκαν από την στάση του κυρ-Φώτη, κάποιοι θα στραφούν στο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι θα ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις και θα πάνε στη ΝΔ. Θεωρώ όμως ότι, παρά την πτώση, δεν διακυβεύεται η είσοδος της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή. 

Επίσης, δεδομένη θεωρώ την πτώση της Χ.Α. Κάτι η προβολή των στελεχών της, που δεν "γράφουν" και πολύ καλά στο γυαλί (μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος παραμένει ακόμη προσκολλημένος στην τηλεόραση κατά κύριο λόγο, για την ενημέρωση του), κάτι αυτά που είπαν, κάτι το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι της Χ.Α. είναι από εκείνους που δεν νιώθουν καλά με την ακυβερνησία, νομίζω ότι αρκετοί θα μετακινηθούν σε πιο "παραδοσιακές" επιλογές, με πρώτη και καλύτερη τη ΝΔ. Η πτώση πάντως δεν θα της στοιχίσει την είσοδο της στη Βουλή και σε γενικές γραμμές τη βλέπω μεταξύ 1 - 3 μονάδων. 

Ο συνασπισμός Δημουργία Ξανά - Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία θα μείνει εκτός Βουλής, διότι θεωρώ ότι δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει και να αθροίσει τους ψηφοφόρους που ψήφισαν τα επιμέρους κόμματα στις προηγούμενες εκλογές. Πρώτος λόγος, τα καραγκιοζιλίκια του Τζήμερου. Δεύτερος λόγος, οι ψηφοφόροι του Μάνου, είτε θετικά είτε αρνητικά διακείμενοι προς τη συμμαχία με τον Τζήμερο (αυτοί οι τελευταίοι ιδίως είναι έτοιμοι να αποσκιρτήσουν), το έχουν εύκολο να το ρίξουν στη ΝΔ, με την ελπίδα να σχηματίσει κυβέρνηση (μόνη ή με το ΠΑΣΟΚ, ή με όποιον τρόπο, τέλος πάντων), οπότε θα την ενισχύσουν.

(Ο ΛάΟΣ δεν θα δει Βουλή, ούτε με κυάλια. Εάν εφθάρη τόσο από τη συμμετοχή στη συγκυβέρνηση, πλέον έχει να αντιμετωπίσει και την έλλειψη σε "βεντέτες", ήτοι τηλεοπτικά προβεβλημένα στελέχη, για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του, και δυστυχώς για εκείνους, ευτυχώς για εμάς, η Βάνα και ο Δημητράκης δεν αρκούν). 

Και τώρα πάμε στα πιο ζόρικα. 

ΚΚΕ. Ανεξάρτητα από το λανθασμένο ή σωστό της στάσης του να αρνείται συνεργασία, νομίζω ότι ο απόλυτος χαρακτήρας της στάσης του, δυσαρέστησε αρκετούς από τους ψηφοφόρους του, όχι τόσο τους παραδοσιακούς, όσο τους νεόκοπους, οι οποίοι αναμένεται να μετακινηθούν προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά. Πρέπει όμως να ληφθεί υπ' όψιν ότι η άρνηση του ΚΚΕ δεν είχε αποφασιστική σημασία, διότι τα κουκιά δεν έβγαιναν ούτως ή άλλως, οπότε οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του δεν έχουν λόγο να αισθάνονται άσχημα, πέραν του γεγονότος ότι στη μεγάλη πλειονότητα τους θεωρούν ότι καλώς έπραξε το κόμμα. Συνεπώς, η μείωση των ποσοστών του, θα φέρει το ΚΚΕ περίπου εκεί που είναι συνήθως, μείον κάτι λίγο ακόμη. Εγώ τη βλέπω στις 2 - 3 μονάδες.

Ανεξάρτητοι Έλληνες. Πάνε και αυτοί για ξεφούσκωμα. Κάτι η φάση με το non-paper, κάτι το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη πλειονότητα τους οι ψηφοφόροι των ΑνΕλλ προέρχονται από τη δεξαμενή της ΝΔ, στην οποία θα επιστρέψουν για να την ενισχύσουν, ώστε να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Καμμένος θα δει το ποσοστό του κόμματος του να μειώνεται, πιστεύω κάπου μεταξύ 2 - 4 μονάδων, γεγονός φυσικά που σημαίνει ότι θα μπει στη Βουλή, αλλά με λιγότερους βουλευτές. 

ΝΔ. Ο Αντώνης είναι προφανώς τόσο τυφλωμένος από την επιθυμία του να γίνει πρωθυπουργός, που δεν μπορεί καν να υπολογίσει τις συνέπειες των κινήσεων του. Λειτουργεί βεβιασμένα, χωρίς υπολογισμό κόστους/ωφέλειας και με γνώμονα το "ό,τι να 'ναι". Πρώτο κρούσμα, η Ντόρα. Η Ντόρα δεν έχει ψηφοφόρους, έχει πελάτες, τους οποίους ναι μεν θα φέρει μαζί της, αλλά μην ξεχνάμε ότι μιλάμε, σε ποσοστό, για ένα 2% περίπου. Από την άλλη πλευρά όμως, η Ντόρα είναι αντιπαθητική σε πολλούς ΝΔάτες, αλλά και σε πολλούς υποψήφιους να ψηφίσουν ΝΔ που προέρχονται από αλλού. Εν ολίγοις, θεωρώ ότι ο ισοζύγιο μεταξύ αυτών που θα φέρει η Ντόρα και αυτών που θα διώξει είναι οριακά θετικό, οπότε δεν διαβλέπω τεράστια ωφέλεια. 

(Από άποψη τακτικής, ο Αντώνης δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι μεσοπρόθεσμα η Ντόρα είναι  φίδι στον κόρφο του, διότι αν δεν πάει καλά στις εκλογές, θα είναι η πρώτη που θα σύρει το χορό της αμφισβήτησης του, συνεπικουρούμενη από όσους έμειναν εκτός νυμφώνος - και εξαιτίας της κατάληψης της θέσεως τους από τις "μεταγραφές" του Αντώνη. Νομίζω ότι η Ντόρα θα εξελιχθεί στο Βενιζέλο της ΝΔ, με τον Αντώνη να κάνει το Γιωργάκη. Και μάλιστα χωρίς τα εμπόδια που αντιμετώπισε ο Βενιζέλος). 

Δεύτερο κρούσμα των αψυχολόγητων ενεργειών του Αντώνη, οι "μεταγραφές" από παντού, που κινούνται στη λογική "όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω". Ειδικά σε ό,τι αφορά τους πρώην Λαοσίτες, με εξαίρεση Γεωργιάδη, Βορίδη, ο Αντώνης θα έπρεπε να έχει διαβλέψει ότι Πλεύρης, Ανατολάκης, ως ετερόφωτοι στο ΛάΟΣ (ο Καρατζαφέρης έκανε συνολικά το promotion και αυτοί συνεισέφεραν με ένα αναγνωρίσιμο επώνυμο) δεν θα τραβήξουν μαζί τους όσους ψηφοφόρους ελπίζει, ενώ από την άλλη πλευρά ενδέχεται η κίνηση του να δυσαρεστήσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο εισερχομένων-εξερχομένων ψηφοφόρων να μην πάει τόσο καλά, όσο νομίζει.

(Μεσοπρόθεσμα δε, ο Αντώνης θα βρει μπροστά του τις συνέπειες των "μεταγραφών", υπό την έννοια ότι θα δημιουργήσει δυσαρεστημένους υποψηφίους βουλευτές, των οποίων η θέση στη λίστα - και στη Βουλή - θα καταληφθεί από κάποια μεταγραφή και οι οποίοι, σε περίπτωση κακού για τη ΝΔ εκλογικού αποτελέσματος, θα είναι οι πρώτοι που θα αρχίσουν να αμφισβητούν τον αρχηγό, με τη βοήθεια φυσικά των όρνεων που θα ενσκήψουν, όπως συνήθως συμβαίνει όταν το κόμμαδεν πλασάρεται καλά στις εκλογές).

Σε γενικές γραμμές, θεωρώ δεδομένη την αύξηση του ποσοστού της ΝΔ, κυρίως από ψηφοφόρους από διάφορες κατευθύνσεις, ορμώμενοι από την ισχυρή επιθυμία τους για σχημτισμό κυβέρνησης, ο οποίος νομίζω ότι είναι ο πιο ισχυρός παράγοντας για να ψηφίσει κάποιος από τον ευρύτερο χώρο ΝΔ.  Επιπλέον, μην παραβλέπουμε τη συσπείρωση των δεξιόστροφων ψηφοφόρων, οι οποίοι διατηρούν ακόμη τα φοβικά αντανακλαστικά απέναντι στην ευρύτερη αριστερά ή έστω αριστερόστροφη πολιτική. Η αύξηση όμως αυτή, μάλλον δεν θα είναι ιδιαίτερα θεαματική και πιστεύω ότι θα κινηθεί κάπου μεταξύ 3 - 5 μονάδων. 

Και φτάνουμε στο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η αναπάντεχη άνοδος στις προηγούμενες εκλογές, έρχεται να του δώσει από μόνη της ώθηση. Αθροιστικά προς αυτήν, θα λειτουργήσουν οι διαρροές της ΔΗΜΑΡ, αν και δεν βλέπω να έχουν αποφαστική σημασία, καθώς και του ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψαρέψει και από τους αναποφάσιστους που περιφέρονται. Νομίζω ότι κάποιοι (λίγοι) θα μετακομίσουν προς το ΣΥΡΙΖΑ και από τους ΑνΕλλ. Γενικά, θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μαζέψει ρώγες, από διάφορους χώρους, υπερβαίνοντας τα παραδοσιακά στεγανά δεξιάς - αριστεράς, ή συντηρητικοί - προοδευτικοί. Σε επίπεδο ποσοστών, τη βλέπω κάπου μεταξύ 6 - 8 μονάδων.

Συγκριτικά, λοιπόν με τις προβλέψεις για ΝΔ, θεωρώ ότι ακόμη παίζεται ποιος θα τερματίσει πρώτος και θα συνεχίσει να παίζεται μέχρι τελευταία στιγμή, εάν δεν συμβεί κάτι θεαματικό. Στο σημείο αυτό, θεωρώ ότι όλη αυτή η καταστροφολογία που επικρατεί και ενισχύεται από παράγοντες εντός και εκτός Ελλάδας, τελικά καταφέρνει να ενισχύσει το ΣΥΡΙΖΑ, διότι αφ΄ενός, όταν προέρχεται από το εξωτερικό σπρώχνει ψηφοφόρους στην αντιδραστικότητα, ενώ οι εγχώριες "απειλές" έχουν μειωμένο εκφοβιστικό χαρακτήρα, στο μέτρο που προέρχονται από μειωμένης αξιοπιστίας - για τους ψηφοφόρους - πολιτικούς χώρους, αφ' ετέρου τείνει να γίνει ρουτίνα, με αντίστοιχη απώλεια της δύναμης καταναγκασμού της. 

Δεν αποκλείω ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά να βρεθεί μπροστά από τη ΝΔ, αλλά νομίζω ότι κάτι τέτοιο απαιτεί επιτυχημένη επικοινωνιακή διαχείριση, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, του διαστήματος μέχρι τις εκλογές και η αλήθεια είναι ότι δεν φημίζονται για τις ικανότητες τους στον τομέα αυτό. Για τον ίδιο λόγο, θεωρώ ότι με μια ή δύο κακές επιλογές του, ο ΣΥΡΙΖΑ εύκολα θα μπορεί να βρεθεί πίσω από τη ΝΔ και με διαφορά, και το "ιστορικό" του δείχνει ότι μπορεί μέχρι και να κλωτσήσει την καρδάρα με το γάλα μόνος του.Τέλος, το κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να θέσει κάποια απώτατα όρια, στους ελιγμούς που σχεδιάζει για την προσέλκυση ψηφοφόρων, διότι τα πολλά στρογγυλέματα, στα πλαίσια του πολιτικού παιχνιδιού, θα δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους του από επιλογή (σε αντίστιξη με αυτούς της συγκυρίας), οι οποίοι τώρα αποτελούν τον πυρήνα του.

Θεωρώ περιττό, φυσικά, να αναφέρω ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν με βάση τις παρούσες συνθήκες. Οποιαδήποτε ανατάραξη, εξυπακούεται ότι επιφέρει αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων. 

(Η επικείμενη ανακοίνωση της λίστας κάθε κόμμματος, και κυρίως οι ενδοκομματικές αντιδράσεις σε αυτή, θα αποτελέσουν μια ματιά στην επόμενη μέρα των κομμάτων, αλλά επί του παρόντος νομίζω ότι δεν θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις μεταξύ τους ισορροπίες, εκτός κι αν γίνουν αιτία οι τσακωμοί να ακούγονται και έξω από το "σπίτι".)

Προς το παρόν αυτά. Εδώ είμαστε, να τα λέμε μέχρι τις εκλογές. 

----

(*) Ο σχεδιασμός ήταν ακριβώς αυτός. Να εμφανιστεί ότι δίδεται η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει την κυβέρνηση που επιθυμούσε, την οποία όμως κλωτσάει, προφανώς επειδή δεν θέλει να κυβερνήσει (ή να λερώσει τα χέρια του με εξουσία, όπως είχε πει και ο Alexis, αναφερόμενος στην Αλέκα). Θεωρώ όμως ότι, δεδομένης της απόλυτης δυσαρέσκειας της μεγαλύτερης μερίδας του κόσμου, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, προς το ΠΑΣΟΚ, και δευτερευόντως προς τη ΝΔ, περισσότερο φάνηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, εμμένοντας στις θέσεις του, παρά ότι κλωτσάει την ευκαιρία μιας κυβέρνησης.

---

GatheRate

9 σχόλια:

  1. Σε γενικές γραμμές κρίνω σωστή την κριτική και την προσέγγισή σου. Θα προσθέσω πως μαζί με το φαινόμενο του βαγονιού/μηχανής τρένου (που δίνει ενίσχυση δυναμικής μετεκλογικά στο ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα της προεκλογικής δυναμικής που ανέπτυξε), η ακροδεξιά ρητορεία του Σαμαρά στρέφουν προοδευτικούς πολίτες προς το ΣΥΡΙΖΑ (συν τη στάση του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ). Από εκεί και πέρα όμως η μονόπλευρη επίθεση (ειδικά των μίντια) στο ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα και τον ενισχύει. Ο πολίτης γνωρίζει τα συμφέροντα των καναλιών. Κι εφόσον έμαθε βιωματικά ότι τα δικά του συμφέροντα είναι αντίθετα με την προπαγάνδα των καναλιών, στηρίζει τον αμυνόμενο (όσο και λαϊκίζει). Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνει όλες τις παραγωγικές ηλικίες, και επιχειρηματίες μικρομεσαίους και δημοσίους υπαλλήλους και ανέργους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μηπως ομως πιανει ολους τους προαναφερθεντες επειδη λαϊκιζει(με πολυ εξυπνοτερο απο του σαμαρα τροπο)σε συνδυασμο με το οτι "ο πνιγμενος απο τα μαλλια αρπαζεται"?

      Διαγραφή
  2. Δείμο λές να κανάλια όμως να αποδειχτούν για μιά φορά έστω σαν το παραμύθι με τον βοσκό που έλεγε πάντα ψέμματα και όταν είπε την αλήθεια δεν τον πίστεψε κανείς; Το θέμα δεν είναι τί λένε τα κανάλια. Το θέμα είναι τι λέει ο Σύριζα. Και αυτό που μας λέει είναι ψέμματα κατάμουτρα. Αν δεν μπορεί να το διακρίνουμε ελπίζω να είναι πρώτη δύναμη για να μην έχει καμία δικαιολογία και μετά τα λέμε.
    Μία λέξη μόνο Κατσέλη!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θέλω παραπάνω λέξεις, Νίκο, μονόπλευρη λιτότητα, οριζόντια μέτρα, διάλυση του κράτους πρόνοιας, αυτοκτονίες, φτώχεια, συσσίτια...

      Διαγραφή
    2. σωμφωνω απολυτα μαζι σου "δειμο".αυτο που περιγραφεις ειναι η μεγαλη εικονα.το ρευμα μπορει να μην ειναι ακριβως το ιδιο οπως του 1981,ισως γιατι τοτε ειχε μεσολαβησει απο το 13% του 1974 (με ενδιαμεση σταση το 25% ) μεχρι το 48% του 1981 διαστημα 7 χρονων , ικανοποιητικος πολτικος χρονος ζυμωσης και εμπεδωσης της "αλλαγης",η οποια τελικα ηρθε νομοτελειακα.
      ο παρον πολιτικος χρονος ειναι τοσο γρηγορος(η αναγκες ειναι επιτακτικες)που η αλλαγη αφενος μεν δεν εχει γινει "κτημα" οσων ψηφισαν και ψηφιζουν συριζα , αφετερου ο βαθμος εμπιστοσυνης στον Ανδρεα με το βαθμο εμπιστοσυνης στην ομαδα του συριζα η στον τσιπρα αν θελεις , ειναι μη συγκρισιμα μεγεθη,γιαυτο και μοιαζει το παιχνιδι να ειναι ακομα "νερμπυ", αλλα οχι για πολυ ακομα,κατα την εκτιμηση μου.
      Ειδικα για το βαθμο εμπιστοσυνης πιστευω οτι αν στη θεση της νδ ηταν το πασοκ με μια ηγετικη ομαδα που δεν θα ηταν τοσο στενα συνδεδεμενη με αυτο που σωστα χαρακτηρισε ο βαγγελης "σαπιο", ο δρομος για την σημερινη "αλλαγη" δεν θα εμοιαζε μονοδρομος υπερ του συριζα.
      κατι αντιστοιχο θα ηταν πολυ πιο δυσκολος προς επιτευξη στοχος απο την κεντροδεξια που εκτος των αλλων εχει μεγαλη ενδεια στελεχων ικανων να εμπνευσουν εμπιστοσυνη. για τον αρχηγο της βεβαια ας μη γινει λογος.
      Οσο απλο ειναι να τα περιπλεξει κανεις στο μυαλο του , τοσο περιπλοκο γινεται το να τα απλοποιησει και εξηγουμαι .
      ενω εμοιαζε παραλογο μετα τα οσα ειχαν γινει προς το τελος της πρωτης θητειας Καραμανλη, ο κοσμος τον ξαναψηφισε γιατι περιμενε την "επανιδρυση" του κρατους.
      οταν σιγουρευτηκε οτι αυτο δεν θα γινει ποτε τοτε πολυ απλα ειδε ως μονοδρομο το "γιωργο αλλαξε τα ολα " και του εδωσε 44%
      Σημερα υπαρχει κανεις αλλος να εκφρασει καλυτερα το "αποφασισαν χωρις εμας, προχωραμε χωρις αυτους"? - συνθημα που κατα τη γνωμη μου ηταν με διαφορα το πιο πετυχημενο μετα την "επανιδρυση".
      Καταληγω εκτιμωντας πως η διψα του κοσμου για αλλαγη σε συνδυασμο με την ξεθωριασμενη εικονα του χθες ειναι σε καθε περιπτωση ποταμι που δεν γυριζει πισω . ειτε τωρα ειτε σε εξη μηνες .
      ps. αν δεν συμβει καποιο "ατυχημα" στην οικονομια η στα εθνικα θεματα σε περιπτωση που κυβερνησει ο συριζα , τοτε οι εξελιξεις νομιζω οτι θα πανε αρκετα ομαλα μεχρι τις επομενες εκλογες και οπως ο κοσμος που ψηφιζε κεντρο βρεθηκε στο πασοκ (μεχρι που η εδηκ διαλυθηκε) καπως ετσι και ο συριζα θα αφομιωσει αυτο μεχρι χθες ηταν το πασοκ .
      Αν κυβερνησει η νδ με πασοκ κλπ τοτε σε ΚΑΘΕ περιπτωση ο συριζα ειναι η επομενη ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ κυβερνηση, ειτε σκασει η πατατα στα χερια σαμαρα , βενιζελου, η του οποιου παπαδημου , ειτε οχι.
      Ακομα κι αν δωσουν σε κυβερνηση κεντροδεξιας τιποτα "ψιλα" οι εταιροι μας προκειμενου να κατευνασουν την οργη του κοσμου, με αποτελεσμα να καταφερει αυτη η κυβερνηση να "σωσει" την παρτιδα οπως αυτη εχει διαμορφωθει σημερα , δεν νομιζω πως ο κοσμος θα δει η θα ακουσει η ακομα περισσοτερο θα δεχθει την πολιτικη λιτοτητας για πολυ καιρο ακομα.καθε μερα θα ειναι στο δρομο με οτι αυτο μπορει να σημανει τελικα .
      επειδη οι συνθηκες μοιαζουν πολυ με τις συνθηκες των ετων 1961-1967 ( οπου στο ρολο του παλατιου μπορει κανεις να βαλει την τροικα ) ευχομαι και ελπιζω η συχρονη ιστορια μας να βοηθησει να μην επαναληφθουν λαθη του παρελθοντος που οδηγησαν εκει που οδηγησαν.

      Διαγραφή
    3. Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε. Προσωπικά αποφεύγω πολύ να κάνω συγκρίσεις με το παρελθόν, γιατί τότε δε λαμβάνουμε υπόψη τις αναλογίες της κοινωνικής αντίληψης της εποχής. Βλέπεις όταν το ΠΑΣΟΚ ήρθε το 1981, αλλά τότε ο κόσμος πίστευε κι απαιτούσε αλλαγή. Σήμερα δεν ξέρω αν το πιστεύει ή απλά το ελπίζει. Τότε το κίνημα είχε προλάβει να αφομοιωθεί με το ΠΑΣΟΚ και τα αιτήματα, αλλά σήμερα όχι τόσο πολύ.

      Διαγραφή
    4. ετσι ακριβως.ακομα και η πολιτικοποιηση της τοτε νεολαιας ηταν αλλου επιπεδου , στο πανεπιστημιο γινονταν συζητησεις, ακομα και καυγαδες αλλα παντως το κλιμα βοηθουσε στην παραγωγη πολιτικης κατι που εδω και πολλα χρονια εχει ατονισει πολυ.
      θα συμφωνησω στην διαπιστωση σου οτι ο κοσμος σημερα εχει μια συγχιση αναμεσα στο πιοτευω και στο ελπιζω .
      οπως φανταζομαι θα σε βρει συμφωνο η διαπιστωση πως οι μειωμενες -λογω εμπειριας σε "σοσιαλιστικη" διακυβερνηση-προσδοκιες του κοσμου αλλα οι ιδιαιτερα αυξημενες του απαιτησεις σε ειλικρινεια, καθιστουν μηδενικη την ανοχη στα γνωστα πολιτικα παραμυθια της παροχολογιας .
      η γνωστη απο τα παλια "περιοδος χαριτος" θα ακουστει σαν κακογουστο αστειο

      Διαγραφή
    5. Συμφωνώ απολύτως. Σήμερα εξαιτίας κυρίως του διαδικτύου η πολιτικοποίηση και η ριζοσπαστικοποίηση έχουν άλλα χαρακτηριστικά (εκείνα της ταχύτητας που λέγαμε πιο πάνω). Αυτά δεν επιτρέπουν την αφομοίωση και την ουσιαστική ριζοσπαστικοποίηση σε ατομικό επίπεδο -πόσο μάλλον σε συλλογικό. Ο καναπές ριζοσπαστικοποιεί τελικά ευκολότερα, αλλά ξεφουσκώνει πολύ πιο εύκολα. Και αυτό είναι το αδύνατο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να το χειριστεί με μαεστρία αν κυβερνήσει στις 18/6 και με συνδρομή του κινήματος και των άμεσο δημοκρατικών τρόπον τινά (έστω και σημειολογικά) διαδικασιών. Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο τα αφομοίωσε, αλλά και διατήρησε κάποια κινηματικά χαρακτηριστικά για δεκαετίες.

      Διαγραφή
    6. βλεπουμε τις πολιτικες εξελιξεις με το ιδιο ματι,εκτος απο την -απο επιλογη σου -αρνηση σου να γυρνας στο παρλεθον και να ριχνεις κλεφτες ματιες, κατι που εγω κανω συχνα πυκνα γιατι εχω διαπιστωσει πως με βοηθαει να κρινω ΚΑΙ απο αποτελεσματα που παρηχθησαν απο συγκεκριμενες πολιτικες που κατα καιρους εφαρμοστηκαν.
      αν βρεθει ο συριζα στον πυρηνα κυβερνησης σε 15 μερες η σε 3-6 μηνες θα ακροβατησει -αναλογα τη συμπεριφορα του-αναμεσα στην αποδοχη και την καταξιωση του για χρονια και την επιστροφη στο 3% το ιδιο συντομα οσο συντομα βρεθηκε να χαρακτηριζεται κομμα εξουσιας.
      συμφωνωντας απολυτα στην διαπιστωση σου περι ουσιαστικης ριζοσπαστικοποιησης εχω την αισθηση πως για να γινει κομμα εξουσιας , με ποσοστα 30plus θα πρεπει να αρχισει να γινεται σιγα σιγα πολυσυλλεκτικο, κατι που δεν μπορει να γινει τοσο γρηγορα.θελει χρονο.ο χρονος αυτος μοιαζει να μην υπαρχεικαι εξαιτιας αυτου τα πανω κατω σε ποσοστα κρινω πως μπορει να εχουν βιαια χαρακτηριστικα

      Διαγραφή