Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Μπορώ να βγάλω τα γυαλιά μου;

Με αφορμή μια ανάρτηση στο μπλόγκ του Αθεόφοβου, που αναφερόταν στα παιδικά χρόνια, μπήκα στη διαδικασία της επαναφοράς μνημών, κάτι σαν flash back, πιο σύντομο από την αναπόληση και πιο εκτεταμένο από τη θρυλούμενη προθανάτια εμπειρία που περνά η ζωή μπροστά από τα μάτια σου.

Σε αυτή τη διαδικασία, ανακάλυψα ότι παρακολουθούσα τις καταστάσεις που έχω βιώσει στο παρελθόν με μια, μάλλον, διαπιστωτική διάθεση και τις αξιολογούσα εκ νέου με βάση, πλέον, διαφορετική, σε σχέση με τη real time, πλατφόρμα δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό, απέδιδα στις ίδιες καταστάσεις νέα νοήματα και περιεχόμενο.

Ως ένα σημείο, φυσικά, αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο. Αλλιώς συμπεριφέρεται και αντιδρά ένας άνθρωπος στο ίδιο ερέθισμα, σε διαφορετικούς χρόνους. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορούσα παρά να απορήσω με την αδυναμία μου να ευθυγραμμιστώ με τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις, που θυμάμαι ότι είχα σε συγκεκριμένες καταστάσεις, κατά το χρόνο που τις βίωσα.

Άρχισα λοιπόν να υποψιάζομαι (για την ακρίβεια να επιβεβαιώνω) ότι η διαφορετική αυτή αντίληψη των ίδιων πραγμάτων, είχε περισσότερο να κάνει με την ψυχολογική προδιάθεση, παρά με το πράγμα αυτό καθεαυτό. Και χρησιμοποιώντας τον όρο ψυχολογική προδιάθεση, προσπαθώ να συμπεριλάβω εκτός από τη συναισθηματική ωριμότητα (if any) και την αποστασιοποίηση που σου χαρίζει ο χρόνος, και τις αντιλήψεις και θεωρήσεις, που τείνουν (και έτσι πρέπει) να αναδιαρθρώνονται με τα χρόνια.

Το δια ταύτα όμως είναι, ότι τελικά αυτό που αλλάζει στη σηματοδότηση του ίδιου περιστατικού, είναι τα - λεγόμενα κατ' εμέ - γυαλιά που φοράμε σε κάθε εποχή. Τα γυαλιά που έχουμε επιλέξει να φοράμε και μερικές φορές τα γυαλιά που έχουμε επιτρέψει να μας φορούν. Το κακό σε αυτό είναι το γεγονός ότι τα γυαλιά αυτά δεν είναι μπροστά από τα μάτια μας, αλλά πίσω από αυτά, κάπου ανάμεσα στο βολβό και στον εγκέφαλο, γεγονός που συνεπάγεται αλλοίωση της εικόνας που βλέπουν τα μάτια, σε σχέση με την εικόνα που μεταφέρεται στον εγκέφαλο.

Φυσικά, κάποιος θα μπορούσε να αντιτάξει ότι αυτά τα γυαλιά, κάποιες φορές τουλάχιστον, μας βοηθούν να βλέπουμε πιο καλά και θα ήμουν πρόθυμη να δεχτώ ότι αυτό είναι αλήθεια, αρκεί να μπορούσε ο ισχυριζόμενος κάτι τέτοιο να μου αποδείξει ότι τα γυαλιά αυτά, προϊόντος του χρόνου, γίνονται καλύτερα και αποτελεσματικότερα.

Το γεγονός ότι τελικά φοράω και τέτοια γυαλιά (εκτός από τα κανονικά, της μυωπίας) δεν με σόκαρε τόσο πολύ, όσο η αρνητική απάντηση που έδωσα στο ερώτημα "ξέρεις κάθε πότε αλλάζεις γυαλιά;". Και η επίσης αρνητική απάντηση στο, λογικά επόμενο, ερώτημα "ξέρεις τι αλλάζει στη θέαση κάθε φορά που αλλάζεις γυαλιά;" ήρθε να με αποτελειώσει. Δεν τολμώ, εννοείται, να ρωτήσω αν μπορώ να βγάλω τα γυαλιά μου, όχι τόσο διότι φοβάμαι (βλ. είμαι σίγουρη) ότι η απάντηση θα είναι αρνητική, όσο διότι μετά με περιμένει στη γωνία το "γιατί δεν μπορείς να βγάλεις τα γυαλιά σου;".

Συμπέρασμα ; Μήπως δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα, αλλά υπάρχουν μόνο τα γυαλιά μας;

GatheRate

5 σχόλια:

  1. Η πραγματικοτητα ειναι μια ψευδαισθηση που οφειλεται στην ελλειψη οινοπνευματος ;-)

    Κατα τα αλλα, δεν χρειαζεσαι καν φλασμπακ στα περασμενα. Εδω-και-τωρα, αλλιως θα βιωσεις μια "πραγματικοτητα" αν εισαι ξεκουραστη, αν εχεις κοιμηθει και φαει καλα και εντελως διαφορετικα θα βιωσεις ακριβως την ιδια "πραγματικοτητα" αν εισαι αυπνη, κουρασμενη και με κρυολογημα.
    Την ιδια πραγματικοτητα ο εγκεφαλος σου θα στην παρουσιασει εντελως διαφορετικα, αναλογα με το σε τι κατασταση βρισκεται.

    Ειναι λοιπον δεδομενο οτι πραγματικοτητα και "πραγματικη αληθεια" δεν υπαρχουν. Υπαρχουν μονο εξωτερικα ερεθισματα, που φτανουν με διαφορετικη ενταση στα αισθητηρια οργανα του καθενος (δεν ακουμε ουτε βλεπουμε ολοι το ιδιο καλα).
    Και απο διαφορετικα εξωτ. ερεθισματα ο εγκεφαλος του καθενος μας πλαθει μια δικη του πραγματικοτητα.

    Δεν μπαινει καν θεμα να βγαλεις τα γυαλια που φορας. Δεν μπορεις και μαλλον δεν θελεις. Και να τα εβγαζες, τι θα κερδιζες;

    Στο τελευταιο ερωτημα, αν τα γυαλια που φοραμε γινονται με τον χρονο καλυτερα / αποτελεσματικοτερα. Ναι, γινονται, γιατι ο εγκεφαλος μας γινεται καλυτερος.
    Για "αποτελεσματικοτερος" δεν ξερω γιατι δεν υπαρχει καποιο επιθυμητο αποτελεσμα στην ζωη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα για μένα εστιάζεται στο γεγονός ότι, παραβλέποντας και αφαιρώντας - αν αυτό είναι δυνατόν - τη διάθεση του υποκειμένου, η αλλοίωση του ίδιου περιστατικού είναι δεδομένη προϊόντος του χρόνου, γεγονός το οποίο προϋποθέτει αντίστοιχη μεταβολή του υποκειμένου. Κατ' αρχήν αυτό δεν είναι κακό, αντιθέτως είναι ενθαρρυντικό, και επιπλέον αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί πειστικά να ισχυριστεί ότι κατέχει την αλήθεια. Παρά ταύτα όμως συνεπάγεται μια αέναη - και όπως υποθέτω ότι και εσύ υποννοείς ανώφελη - αναζήτηση του τι άλλαξε στο υποκείμενο και άλλαξε αντίστοιχα τη θέαση.
    Και για μένα αυτό το δεν μπορώ να βγάλω τα γυαλιά, επιεικώς με τρελαίνει !

    Κάποτε "συμμεριζόμουν" απόλυτα το ότι η πραγματικότητα είναι μια ψευδαίσθηση που μεταξύ άλλων οφείλεται και στην έλλειψη οινοπνεύματος :-)
    Μεγαλώνοντας πάντως ανακάλυψα επιπλέον, ότι η ζωή είναι πολύ σημαντική για να την πάρω στα σοβαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βαλτε φακους επαφης η......καντε laser!!! θα λυθουν τα προβληματα που διαπιστωνετε οτι δημιουργουν τα γυαλια κατα 84,03% . ( το υπολοιπο ποσοστο που λειπει μεχρι το 100 σε επομενη αναρτηση )
    αν παρ'ελπιδα δειτε να μην λυνονται τα προβληματα καντε υπομονη μεχρι να ερθει το εκκαθαριστικο . θα σας πεταξει τα ματια εξω οποτε ουτως η αλλως δεν θα εχει νοημα να ασχολειστε με ....γυαλια !!!!
    και μην ακουσω απο κανεναν το " μην κρινεις εξ ιδιων κλπ κλπ γιατι ............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε καλώς τα παιδιά τα δικά μας !!!

    Δώδεκα απόστολοι, ο καθένας με τον πόνο του ...

    Γιατί τι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συμφωνω απολυτα με την διαπιστωση πως πραγματικοτητα και πραγματικη αληθεια δεν υπαρχουν. ημουν στο ΑΤΜ της τραπεζας προ μισης ωρας / η κυρια που προηγειτο εξεφρασε την αποψη οτι " αυτη η μαλακια δεν βγαζει παλι λεφτα γιατι προφανως οι μαλακες μεσα δεν εβαλαν αρκετα με αποτελεσμα να τελειωσουν " . ειπα να το τσεκαρω και μονος μου πριν αρχισω τις βολτες στις τραπεζες της περιοχης . και ω του θαυματος πηρα οσα ζητησα / προσεφερθην να την βοηθησω λεγοντας της πως ισως ειχε υπερβει το οριο της ή ζητησε ποσο που δεν μπορουσε να της δωσει το μηχανημα γιατι δεν θα ειχε πχ χαρτονομισμα των 5 ευρω η κατι αναλογο τελος παντων. το αποτελεσμα ηταν να μου πει φευγοντας νευριασμενη οτι απλα ειναι μια μαλακια μηχανημα εξω απο μια μαλακια τραπεζα.
    οποτε ? ποια ειναι η πραγματικοτητα ? α) το ΑΤΜ πρεπει να χρησιμοποιειται απο ανθρωπους που εχουν περασει ενα υποτυπωδες iq test β) το μηχανημα την τσεκαρε οτι ηταν "αλλου " και της εκανε πλακα γ) δεν κοιτας την δουλεια σου λεω εγω καλυτερα και θες να εξυπηρετεις και τις γριες !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή