Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ξέρεις καλέ μου τι είναι διαταγή πληρωμής;

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ότι μελετάται η μεταφορά ύλης από τα δικαστήρια στους συμβολαιογράφους, ιδίως για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης και διαταγών πληρωμής. 

Παραβλέποντας το γεγονός ότι σύμφωνα με το οικογενειακό δίκαιο, ο γάμος λύεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση (και το παραβλέπω, διότι αυτό το λέει ο Αστικός Κώδικας, ο οποίος τροποποιείται ευκόλως), ή επίσης το γεγονός ότι μπορεί η συναινετική εγγραφή προσημειώσεως να έχει καταστεί διεκπεραιωτική εργασία για τα δικαστήρια και τους δικαστές, αυτό όμως δεν αναιρεί τη σημασία της ύπαρξης δικαστικής απόφασης για την εγγραφή της, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο θέμα των διαταγών πληρωμής. 

Η διαταγή πληρωμής εκδίδεται μετά από αίτηση, εφόσον η απαίτηση, που ζητείται να επιδικαστεί, είναι χρηματική, αποδεικνύεται μόνο από έγγραφο και είναι ορισμένη, εκκαθαρισμένη, ληξιπρόθεσμη και απαιτητή.  Η διαταγή πληρωμής είναι εκτελεστός τίτλος, η αναγκαία και ικανή συνθήκη για την έναρξη αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή την εκπλειστηρίαση κινητής και ακίνητης περιουσίας του καθ' ου η διαταγή οφειλέτη για την ικανοποίηση της απαιτήσεως. 

Στο μέτρο που η έκδοση διαταγής πληρωμής συνεπάγεται τον εξοπλισμό του αιτούμενου την έκδοση της, με εκτελεστό τίτλο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα νομικά ζητήματα που αναφύονται κατά την έρευνα των προϋποθέσεων για την έκδοση διαταγής πληρωμής, δεν είναι ούτε λίγα, ούτε ήσσονος - νομικής - σημασίας, προσωπικά θεωρώ ανεπίτρεπτη την αφαίρεση της αρμοδιότητας από το δικαστή και την παραχώρηση της σε συμβολαιογράφο,  ο οποίος εκ της φύσεως του αντικειμένου του παραμένει αποκομμένος από τη δικαστηριακή πρακτική και κυρίως από τη νομολογία και τις εξελίξεις του δικαίου.


GatheRate

4 σχόλια:

  1. Χμμμμ... θες να πεις ότι κάποιος, ο κύριος Κράτος, ή η κυρία Κράτος, φερ' ειπείν, θα μπορεί να βρει ένα συμβολαιογράφο να βγάλει από την εκτυπωτική του (ή, της) μηχανή κάμποσες χιλιάδες διαταγές πληρωμής και να κάνει έναρξη αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή την εκπλειστηρίαση κινητής και ακίνητης περιουσίας του καθ' ου η διαταγή οφειλέτη για την ικανοποίηση της απαιτήσεως, χωρίς να χρειαστεί να περάσει την ενοχλητική διαδικασία του δικαστηρίου;

    Οι συμβολαιογράφοι θα αλλάξουν και το οικόσημο του συλλόγου τους σε ένα φλεγόμενο φοίνικα με τον Γιώργο μπροστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν έγραφα την ανάρτηση δεν είχα, κυρίως, κατά νου τις περιπτώσεις που ο συμβολαιογράφος θα υπερβεί το καθήκον του. Έγραφα λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ΟΛΟΙ θα κάνουν άψογα το καθήκον σου, στο μέτρο όμως των δυνατοτήτων που τους δίνουν οι νομικές γνώσεις και εμπειρία τους.
    Αν πιάσουμε τις περιπτώσεις που κάποιοι θα υπερβούν το καθήκον τους, εν γνώσει τους και ηθελημένα, τότε γίνεται πολύ χειρότερο, ακόμη και από αυτό που περιγράφεις. Ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να βγάλει εναντίον οποιουδήποτε (που έχει όμως μια ...ικανή περιουσία, If you know what I mean) μια διαταγή πληρωμής, με την οποία θα μπορεί να ξεκινήσει ένας πλειστηριασμός. Εγώ π.χ. εναντίον σου. Και άντε τρέχα στα δικαστήρια να αποδείξεις ότι ΔΕΝ είσαι ελέφαντας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβάμαι Εσκαρίνα ότι ο μόνος λόγος την ώρα που ο κόσμος καίγονταν αυτοί να περνάνε τέτοιο νόμο, λογικά, αν υπάρχει ακόμα λογική, θα ήταν για να ανοίξουν την πόρτα να περάσουν εκείνοι οι οποίοι θα μπορέσουν να κατάσχουν χωρίς να χρειάζεται να περάσει ο ενοχλητικότατος χρόνος τον οποίον θα έπαιρνε η δικαιοσύνη ρουτίνας. Εγώ φερ' ειπείν, ή τους δείνω εδώ και τώρα 4.500 ή παίρνουνε διαμέρισμα (αληθινή και επίκαιρη ιστορία). Πότε είναι η 7η δόση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυσυχώς τα πράγματα είναι χειρότερα από όσο τα σκέφτεσαι Δημήτρη. Το κράτος δεν χρειάζεται διαταγή πληρωμής για να κατάσχει την περιουσία των οφειλετών του. Αρκεί η ταμειακή βεβαίωση της. Και τρέχα εσύ στα διοικητικά δικαστήρια (που αυτά μόνο είναι αρμόδια για τις διαφορές κράτους - πολίτη), τα οποία δίνουν δικάσιμο μετά την πάροδο πενταετίας.

    Για όσους γνωρίζουν την κατάσταση της ελληνικής δικαιοσύνης, η έκδοση διαταγής πληρωμής από συμβολαιογράφους, ουσιαστικά ευνοεί και επιταχύνει τη διαδικασία είσπραξης απαιτήσεν μεταξύ ιδιωτών, ενώ παράλληλα πρόκειται με μαθηματική ακρίβεια να επιβαρύνει τη λειτουργία της δικαιοσύνης δέκα φορές περισσότερο από όσο πρόκειται να την ελαφρύνει.

    Εν κατακλείδει είναι μια άστοχη και εντελώς απρόσκεκτη ενέργεια, για την οποία δεν έχουν υπολογιστεί οι συνολικές συνέπειες της. Εκκινείται δε από την ίδια κόντοφθαλμη λογική που αποφασίζονται διάφορα μέτρα τον τελευταίο καιρό, για να μας σκάσουν στα μούτρα δύο βήματα παρακάτω.

    (το τελευταίο ανέκδοτο στους νομικούς κύκλους, είναι η τροποποίηση νόμου μόλις 40 ΗΜΕΡΕΣ μετά την ψήφιση του... δεν προλαβαίνει να στεγνώσει ούτε το μελάνι στο ΦΕΚ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή