Επειδή διαθέτω άφθονο ελεύθερο χρόνο και καθόλου ενδιαφέροντα πράγματα να κάνω, αποφάσισα να ασχοληθώ με το ισοζύγιο της Γενικής Κυβερνήσεως. (εδώ τι είναι η Γενική Κυβέρνηση - περίπου - και εδώ το ισοζύγιο για το 2011).
Disclaimer 1, διότι έχω ευαίσθητο νευρικό σύστημα : για όσους επιθυμούν εμβριθή και εμπεριστατωμένη ανάλυση των διοικητικών δομών του κράτους, υπάρχουν βιβλία που ασχολούνται με το θέμα. Το παρόν ιστολόγιο δεν προτίθεται να υποκαταστήσει τις πανεπιστημιακές παραδόσεις και για το λόγο αυτό δεν μοιράζει και τα SOS των εξετάσεων. Ευχαριστώ.
Disclaimer 2, διότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους : Δεν κατέχω την επιστήμη των οικονομικών, όπως αντίστοιχα δεν κατέχω και την επιστήμη της αστρολογίας. Οι γνώσεις μου ξεκινούν από την αριθμητική της Δ' Δημοτικού και περίπου εκεί τελειώνουν σε ό,τι αφορά τα μαθηματικά, αλλά έχω "ανακαλύψει" το κομπιουτεράκι. Το παρόν ιστολόγιο δεν προτίθεται να εκπονήσει νέα και ρηξικέλευθη οικονομική θεωρία, ούτε να γκρεμίσει τον καπιταλισμό εκ των έσω. Ευχαριστώ εκ νέου.
Πάμε λοιπόν πίσω στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης και στο κομπιουτεράκι.
Επικεντρωνόμαστε στο 2011 μόνο (το είπα ήδη, δεν κατέχω την επιστήμη της αστρολογίας για να ασχοληθώ με το 2012, ίσως όταν λειτουργήσει η μαγική μου σφαίρα να είμαι σε θέση).
Στήλη Έσοδα, κατηγορία Κρατικός Προϋπολογισμός, Ποσό 54,673 δις ευρά.
Εκ των οποίων έλαβον από φορολογικά έσοδα 49,702 δις, μη φορολογικά έσοδα 5,470 δις, μεταβιβάσεις από την ΕΕ 3,445 δις, εκχωρήσεις αδειών και δικαιωμάτων του δημοσίου 1,056 δις, μείον επιστροφές φόρων 5 δις, σύνολο (είπαμε) 54,673 δις.
Στήλη Δαπάνες, λογαριασμοί Αμοιβές Προσωπικού και Συντάξεις, 19,586 δις και 31,581 δις, σύνολο 51,167 δις.
Βλέπεις που το πάω;
Κάτσε να το πάω και παρακάτω
Από τα έσοδα που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό ΜΟΝΟ (είπαμε, 54,673 δις) αφαιρούμε τις μεταβιβάσεις από την ΕΕ (και αυτό το είπαμε, 3,445 δις) και μας μένουν 51,228 δις.
Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις είναι 51,167 δις, Τα ρέστα πακοτίνια...
(αν πριν δεν έβλεπες που το πάω, τώρα βλέπεις;)
Μην παίρνουμε όμως τυχαία αριθμούς και κάνουμε προσθαφαιρέσεις, κάτσε να το κάνουμε επιστημονικά.
Έσοδα, σύνολο (δλδ από όλες τις πηγές) 85,027 δις
Δαπάνες, σύνολο (δλδ προς όλες τις κατευθύνσεις) 105,483 δις ευρά
Ρίχνουμε μια ματιά στους λογαριασμούς δαπάνων ώστε να έχουμε μια άποψη από τι αποτελούνται. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι, εκτός από τους μισθούς και συντάξεις, στις δαπάνες καταχωρούνται μεταβιβάσεις προς τρίτους 14,534 δις, αποδόσεις στην ΕΕ 2,307 δις, γεωργικές επιδοτήσεις 0,755 δις, λοιπές δαπάνες 12,376 δις, καταπτώσεις εγγυήσεων 0,235 δις, εξοπλιστικά προγάμματα 0,600 δις, δαπάνες επενδύσεων 7,367 δις, τόκοι 15,873 δις και αποθεματικό 0,270 δις. (*)
(*) χρησιμοποιείται το δις ευρά ώστε να είναι ευκρινέστερη η σύγκριση και διότι είμεθα και χουβαρντάδες. Παρακαλώ.
Αν από το σύνολο των Δαπανών (105, 483 δις) αφαιρέσω τόκους (15,873 δις) και εξοπλιστικά (0,6 δις), μειώνω τις δαπάνες μου στο ποσό των 89,01 δις. Αν περικόψω τις λοιπές δανάνες κατά 50%, μειώνω περαιτέρω τις συνολικές δαπάνες κατά 6,188 δις και τις προσγειώνω στα 82,82 δις. Και επειδή είμαι χασάπης, λέω να πετσοκόψω και τις μεταβιβάσεις προς τρίτους κατά ένα ... χμ ... 30% (να τ' αφήσω;) ήτοι κατά 4,360 δις, και άρα πάω τις Δαπάνες αισίως στα 72,647 δις.
(επιχειρήματα τύπου "αυτά που πετσοκόβεις είναι δαπάνες για την υγεία (χα) και την παιδεία (χαχα) και όλα αυτά για να σώσεις τους μισθούς των τεμπέληδων και τις συντάξεις των μαϊμούδων" δεκτά, αλλά, ελέγχονται διότι από το ισοζύγιο μόνο δεν προκύπτει αν τα κονδύλια που έβαλα στον πάγκο του χασάπη αφορούν τέτοιου είδους δαπάνες)
Πόσα είπαμε ότι είναι όλα τα Έσοδα; Είπαμε, 85,027 δις (και αν αφαιρέσω τις μεταβιβάσεις από την ΕΕ εξ ευρώ 3,445 δις, γίνονται 81,762 δις). Και τις αποδόσεις προς την ΕΕ, τις πληρώνω στο σύνολο διότι είμαι και πολύ κιουρία...
(Αν ακόμη δεν έχεις καταλάβει που το πάω, τότε πήγαινε εδώ)
Κατόπιν όλων των παραπάνω, παρακαλώ όπως :
α. είτε
ο μαθηματικός που είχα στην Α' Λυκείο και - δικαιολογημένα - με
αποκαλούσε μπουζούκι να επανορθώσει με ολοσέλιδη καταχώρηση στον τύπο
β. είτε να προαχθώ σε Μέγα
Μάγιστρο Οικονομικών (με την αντίστοιχη μισθολογική αναβάθμιση και
επίδομα ευθύνης, α! και ένα υπηρεσιακό αυτοκινητάκι (Prius ή Lexus, θα
τα βρούμε) δεν θα με χάλαγε).
Παρακαλείστε οι διαφωνούντες να με τρολλάρετε ασύστολα, με επιείκεια όμως, διότι το μόνο διαθέσιμο όργανο για πρήξιμο είναι το συκώτι μου και ως γνωστόν είναι ζωτικό όργανο.
(Ευχαριστώ, είμαι πολύ καλά και όπως βλέπετε επέστρεψα. Χειρότερη από πριν)
Με τέτοια νούμερα δηλώνω ηλίθιος. Η αστρολογία είναι καθαρή επιστήμη με κανόνες και νόμους, όχι μπακίρι σαν την Οικονομία :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔείμε, τι έχουν τα νουμεράκια; Ωραιότατα και ως συνήθως μπορείς να τα μαγειρέψεις πανεύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά και να τα σερβίρεις ως γκουρμέ πιάτο στους αδαής που ακούν νούμερο και τους τρέχουν τα σάλια!
ΑπάντησηΔιαγραφή(αν σε πάρει γραμμή ο Προφήτης ή ο Ζαφωδ να λες την αστρολογία επιστήμη, έστω και εν συγκρίσει με τα οικονομικά, θα έχουμε εγκεφαλικά!)
@εσκαρινα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο επιασα το υπονοούμενο!!!
Τελικα δηλαδης το ...πρωτογενες πλεονασμα (που μας εχουν πρηξει με τουτο) ειναι ..μπροστά μας!!
@δειμος
ουουουουουουουυοουυου!!!!!!!
Αγαπητέ Ζαφωδ, το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να είναι μπροστά μας, εάν θέλαμε να είναι μπροστά μας και φυσικά εάν θέλαμε να βάλουμε κάπου άλλου χέρι και ουχί στους μισθούς και τις συντάξεις
ΑπάντησηΔιαγραφή(αυτό που μου έρχεται στο νου σε σχέση με το ισοζύγιο είναι το "από μπρος παρθένα και από πίσω μπαίνουν τρένα", άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου)
Το ασφαλές συμπέρασμα πάντως είναι ότι κοιτώντας στεγνά νούμερα μπορείς να κάνεις ό,τι αλχημεία θέλεις, αλλά θα μου πεις ότι αυτό θα έπρεπε να το έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό.
Είσθε προβοκατορίς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσθε προβοκατορίς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροβοκατρίς, παρακαλώ, ακούγεται πιο σικ!
ΑπάντησηΔιαγραφή